Att tänka på vid köks- och badrumsrenoveringar

Våra hus är byggda 1989-1990 och många komponenter i våtrummen börjar nu närma sig slutet av den tekniska livslängden. Många har redan genomfört renovering av badrum och kök men många återstår, vilket bland annat kan ses i antalet vattenskador som inträffar – dessa ökar och medför ökande kostnader för både de enskillda medlemmarna och föreningen. Tyvärr förekommer även fall där en renovering inte utförts fackmässigt vilket innebär att försäkringen inte ersätter något vid åtgärdande av en skada. Följande är de regler som gäller vid renovering av våtrum och kök inom Spegeln:

 Viktigt angående våtrum.

För arbeten i våtrum är försäkringsvillkoren mycket strikta. Branschregler finns på www.gvk.se där man även kan söka efter det företag man vill anlita för att verifiera om de är auktoriserade (företag som varit auktoriserade enligt gamla regler uppger ibland att de är auktoriserade fast de inte är det enligt de nya regler som gäller från september 2011). Detta gäller alla arbeten som påverkar tätskikt mellan ytskikt och stomme, plastmattor, kakel, klinker och liknande, samt anslutningar till avloppsbrunn. Fler och fler försäkringsbolag inför krav på dokumentation av auktoriserad installatör, utan detta blir det ingen ersättning vid skada. För arbeten med vatten och VVS skall en behörig VVS-installatör enligt reglerna för “Säker Vatten” www.sakervatten.se, anlitas på. Samtliga hantverkare som anlitas måste vara behöriga, intyg om detta skall lämnas till styrelsen i samband med anmälan om ändring.

Då kraven kontinuerligt ändras varför gällande regler skall vid tidpunkten för åtgärden skall uppfyllas, bland annat är det nya krav från 2010 i och med att svensk standard upphört och CE-märkning införs. Samtliga delar, material, metod skall fabrikatredovisas, leverantören skall kunna uppvisa funktionskedja.

Bidrag till byte av golvbrunn

Föreningen lämnar ett bidrag till medlemmen vid en renovering av våtrum för byte av golvbrunn, vilket ovillkorligen måste göras. Bidraget uppgår till som högst 5 000 kr och utbetalas om och när följande villkor är uppfyllda: 

  • Ansökan om bidraget skall göras innan upphandling eller arbetena startas.
  • Rörändar skall proppas med godkänt VVS-material under byggnationen.
  • Stickledningar (”grodan" i badrum) skall bytas ut till stam.
  • Kopplingen (skarven) mellan originalrör och nytt rör skall utföras med korrekt koppling, dokumenteras med foto INNAN ingjutning.
  • Material i dessa rör får ej vara gjutjärn
  • Golvbrunnen skall bytas, materialval och utformning dokumenteras.
  • Endast godkänt material skall användas.
  • Tätskiktet skall vara utfört av en behörig firma för att ha fullgott försäkringsskydd inför oförutsedda skador, styrkt med dokument.
  • I kök rekommenderas tätskikt (samma som i badrum) under bänkar, diskmaskin, kyl och frys, samt helst även upp till 120 cm över golv.
  • Detta skall i så fall styrkas med dokument, likt badrummen.
  • Kopia av våtrumscertifikat skall åtfölja begäran om ersättning inklusive kopia på faktura för utfört arbete.

Föreningen svarar enbart för utrivning, torkning och återställande av stomme vid en eventuell skada, bostadsrättshavarens ansvarar för tätskikt och ytskikt, medlemmen är dessutom skyldig att underhålla dessa vilket bland annat innebär reparation för att förebygga skador. 

  • Anlitande hantverkarna skall informeras om föreningens regler för denna typ av arbete samt regler som gäller störande arbete i fastigheterna. Uppdraget för renovering skall innehålla avtal om omhändertagande av byggsopor, dessa för inte placeras i grovsoprum och liknande, under arbetets utförande skall byggsopor förvaras i enlighet med gällande brandsskyddsföreskrifter.
  • Anlitade hantverkare skall informeras att otillbörligt material inte får spolas ut i avloppen, ursköljning av kakelfixhinkar, rengöring av verktyg mm.mm.
  • Konstateras kontaminering i stickledning och / eller stamsystem kan medlemmen bli betalningsansvarig för reparation / återställning.

Viktigt angående anslutning av diskmaskin.

Avloppsslang skall förses med dragavlasting före anslutning till vattenlås för att vattenlåset inte skall påverkas av rörelser i avloppsslangen. Slangen skall ligga så högt som möjligt, jämfört med hoarna, för att vatten inte skall kunna gå bakvägen via vattenlåset. 

  • OBS! Avloppsslangens anslutning skall sitta FÖRE vattenlåset.
  • Avstängning av tillvatten skall finnas ovan bänk.
  • Skydd (balja) skall finnas under diskmaskinen
  • Fuktlarm kan med fördel monteras.
Begäran om ändring i lägenhet