Vad får jag spola ner i avloppet?

Tillhör du dem som brukar låta allt möjligt skräp slinka ner i toalettstolen? Då är det dags att tänka om!

Det är väl inte så farligt tänker en del. Men jo – att slänga grejer i toaletten som inte hör hemma i avloppet kan faktiskt få stora konsekvenser. Likaså att spola ner t ex flytande fett i köket.

Vid spolning av våra avloppsstammar så ser vi att det spolas ner mycket som inte hör hemma i avloppet, vilket orsakar stopp och ibland skador i våra rör. Det är kostsamt för föreningen att behöva lösa stopp och att åtgärda skador på rören, vilket i slutändan så klart höjer avgifterna för samtliga boende i föreningen.

Fulspolandet kan bland annat leda till omfattande reparationer och påtvingade dyra investeringar hos reningsverken, vilket leder till ökade avgifter. Slarvet kan också leda till att orenat avloppsvatten släpps ut i vattendrag.

Enligt en Sifo-undersökning gjord av bland annat svenskt vatten, har var tredje person dålig koll på vad som får och inte får spolas ner. Många uppger dessutom att de inte orkar göra rätt – även om de är medvetna om sina misstag. 

Här är en lista på fem saker som du absolut inte ska slänga i toan! 

1. Våtservetter

Ett av de större problemen som rapporteras från reningsstationerna är nerspolade våtservetter. Våtservetter kan tyckas likna papper, men så är inte fallet. Jämfört med vanligt toalettpapper löser inte våtservetterna upp sig utan tvinnar i stället ihop sig till tjocka rep som måste sågas isär.

2. Hår

Visst är det smidigt att slänga håret som fastnat på borsten i toaletten. Det är dock en dålig idé. Håret kommer tova ihop sig och orsakar stopp i både ledningar, pumpar och reningsverk. 

 

3. Hushållspapper 

Precis som våtservetterna kan även hushållspappret till utseendet likna vanligt toalettpapper, och därför lura oss att tro att det är fritt fram att slänga. Men nej. När hushållspapper spolas ner i toaletten löses det inte upp utan suger åt sig vattnet och sväller. Pappret bildar då proppar som täpper till ledningarna. 

4. Snus och cigaretter

En liten prilla kan väl inte göra mycket skada kanske du tänker. Men riktigt så enkelt är det inte. Snus och cigarettfimpar innehåller nämligen kadmium– något man inte vill ha ut i vattnet. Fimpar och snus slängs i brännbart. 

5. Bindor och tamponger

På samma sätt som våtservetter tvinnar ihop sig till stora tjocka massor, så kommer också bindor och tamponger bidra till problem i form av stopp och driftstörningar. Det är i papperskorgen de hör hemma! 

Det som platsar i toan är helt enkelt bara det som passerat kroppen samt toalettpapper!

 

Vad orsakar stopp i avloppet i köket?

Matrester och kaffesump är vanliga orsaker till stopp i avloppet i köket. Men den största boven är fett från matlagning. Samla upp fett, matrester och kaffesump och släng det i soporna.

Varför hör inte fett hemma i avloppet?

I ledningar och rör sjunker vattentemperaturen vilket gör att fett och olja stelnar och bildar cementliknande proppar. Propparna kan, förutom emma i ditt kök, ställa till det i våra avloppsstammar.