Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Räntorna sjunker men skuldsättningen ökar - vad beror det på?

Den senaste upplagan av Stockholms bostadsrättsbarometer presenterar ekonomiska nyckeltal i bostadsrättsföreningars ekonomi. Siffrorna kommer från över 600 bostadsrättsföreningar i Stockholm. Med målsättningen att bidra till en ökad förståelse om föreningarnas ekonomi erbjuder vi en djupare inblick i det senaste årets amortering, skuldsättning och räntor.

Stockholms bostadsrättsbarometer 2021 visar att amorteringen i procent av skuld har minskat sedan förra året med 0,1 procentenhet. Idag ligger amorteringen på 2,7 procent vilket innebär en total minskning med 0,6 procentenheter sett över de senaste fem åren. Vad gäller bostadsrättsföreningarnas skuldsättning framgår det att den i snitt uppnår 5352 kr/kvm/år vilket är en ökning med 2 procent i jämförelse med föregående år och en total ökning med 8 procent sedan fem år tillbaka. Uträkningen baseras på hur mycket lån bostadsrättsföreningen har per kvadratmeter boarea och lokalarea.
– Det viktiga när man tittar på en förenings skuldsättning är att ställa den i relation till var föreningen befinner sig i sin underhållscykel. Vad gäller utvecklingen av skuldsättningen kan vi se ett mönster i att den ökar något årligen och har gjort så sedan fem år tillbaka, säger Cecilia Jutell, analytiker på HSB Stockholm och ansvarig för årets upplaga av Stockholms bostadsrättsbarometer.

Räntan fortsätter att sjunka

Den främsta anledningen till att föreningar, trots ökade driftkostnader, har ett bra sparande idag är den låga räntan. Det innebär dock i sin tur att flera föreningar är räntekänsliga. På sikt är det ohållbart med ett lågt sparande förutsatt att räntan kommer att vända uppåt någon gång. Årets upplaga av Stockholms bostadsrättsbarometer visar nämligen att om räntan ökar med en procentenhet, kommer det att leda till att den genomsnittliga bostadsrättsföreningen i Stockholmsregionen måste höja sina avgifter med totalt åtta procent för att upprätthålla nivån på sitt sparande. Rapporten visar även att snitträntan har sjunkit något sedan föregående år och uppgår till 1,1 procent. Jämfört med för fem år sedan så har räntan sjunkit med totalt 0,7 procentenheter. Vid analys av snitträntan räknas räntan för både rörliga och bundna lån, oavsett bindningstid in.
– Vi kan se att räntorna har sjunkit de senaste åren och föreningarna har helt enkelt haft möjlighet att låna pengar till lägre räntor. Även om man inte kan fastslå exakt när, kommer räntorna någon gång att vända uppåt och det kommer att påverka föreningarnas sparande, avslutar Cecilia Jutell.

Om Stockholms bostadsrättsbarometer

Stockholms bostadsrättsbarometer släpps nu för tredje året i rad. Syftet är att öka medvetenheten och förståelsen för hur brf-ekonomi fungerar. På så sätt vill vi bidra till trygga och välmående bostadsrättsföreningar som tar ansvar för en långsiktigt hållbar ekonomi. Statistiken i rapporten baserar på ekonomiska nyckeltal från 629 bostadsrättsföreningar (både HSB-medlemmar och icke medlemmar) i 19 olika kommuner i Stockholms län.

Bläddra i barometern

Läs hela rapporten här!

Ladda ned rapporten

Ladda ned hela rapporten här!