Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Mitt boende

Garage och p-platser

Om du bor i bostadsrätt 
Alla frågor som rör garage och p-platser besvaras av din förvaltare.

Om du bor i hyresrätt
Alla frågor som rör garage och p-platser besvaras av fastighetsavdelningen.

Nycklar och taggar

Om du bor i bostadsrätt 
Alla frågor som rör nycklar och taggar besvaras av din förvaltare.

Om du bor i hyresrätt
Alla frågor som rör nycklar och taggar besvaras av fastighetsavdelningen.

När renoveras hyreslägenheterna?

En hyreslägenhet hyrs alltid ut i befintligt skick. Ett beslut om renovering tas vid avflyttningsbesiktningen från tidigare boende.

Hur lång är uppsägningstiden på hyreslägenhet?

När du flyttar är uppsägningstiden tre hela kalendermånader. Uppsägningstiden kan kortas om avflyttande hyresgäst önskar och om den nya hyresgästen godkänner att flytta in tidigare.

Vad kan jag göra för att det inte ska bli för varmt i min bostad?

Vid vissa tillfällen på sommaren har vi ovanligt höga temperaturer och då kan man behöva tänka lite extra kring inomhusklimatet. Det viktigaste är att släppa in svalare luft genom att utnyttja den svalare nattluften samt hindra solstrålning att komma in dagtid.

Här kommer några tips:

  • Använd persienner, så att värmen inte släpps in i lägenheten.
  • Har du inga persienner är rullgardiner eller gardiner bättre än ingenting.
  • Öppna inga fönster när utomhustemperaturen är över 20 grader och solen ligger på, för då släpper du in värmen.
  • Öppna och vädra, gärna med korsdrag, när det svalnat på kvällen/natten för att lagra kyla i lägenheten.
  • Investera i en bords- eller golvfläkt.

Observera att luften som kommer in via ventilationen inte kan kylas ned, vilket innebär att det inte finns någon kylmöjlighet i lägenheter. Detta finns ofta i gallerior och affärer, men i princip aldrig i bostadshus.

Var hittar jag bostadsrättsföreningens årsredovisning?

Boende i en bostadsrättsförening – Du hittar din bostadsrättsförenings årsredovisning i Mitt HSB under fliken Brf-dokument. Om din förening har en hemsida kan den även finnas där.

Om föreningen inte har ekonomisk förvaltning via HSB utfås årsredovisning via styrelsen eller annan ekonomisk förvaltare.

Mäklare – Logga in på i Mitt HSB, där väljer du önskad bostadsrättsförening.

Vad är ett kapitaltillskott?

Om din bostadsrättsförening har amorterat på sina lån skapas ett kapitaltillskott. Tillskottet baseras på perioden du har varit innehavare av lägenheten och din andel i föreningen.

Tillskottet framgår på din kontrolluppgift och du som bostadsrättshavare kan använda kapitaltillskottet för att göra avdrag på din eventuella vinstskatt.

Vad är en kontrolluppgift?

Året efter det att försäljning av bostadsrätt ägt rum ska försäljningen deklareras till skatteverket och det är bostadsrättsföreningen som är skyldig att lämna kontrolluppgiften.

  • Kontrolluppgiften skickas den 31 januari året efter försäljningen.
  • Den innehåller bland annat förvärvsdatum, förvärvsbelopp, överlåtelsedatum, överlåtelsebelopp samt ett eventuellt kapitaltillskott.
  • Om bostadsrättsförening har sin ekonomiska förvaltning hos oss är det vi, på uppdrag av bostadsrättsföreningen, som skapar och lämnar kontrolluppgiften till Skatteverket.
  • Samtidigt postar vi en kopia på kontrolluppgiften till dig som överlåtare, där du ser vilka uppgifter som lämnats till Skatteverket. Är du ansluten till Kivra så skickas den dit.

Om du saknar kontrolluppgift kontakta oss på ekonomiforvaltning.boservice@hsb.se så hjälper vi dig. 

Hur gör jag för att hyra ut min lägenhet i andrahand?

För dig som bor i hyresrätt

Andrahandsuthyrning är tillåtet i vissa fall, exempelvis vid studier/arbete på annan ort eller om du vill provbo med sambo. Tillstånd krävs från HSB. Fyll i blanketten "Ansökan om tillstånd för andrahandsuthyrning av hyreslägenhet" och kontakta oss.

För dig som bor i bostadsrätt

För att hyra ut din lägenhet i andrahand behöver du få ett godkännande av bostadsrättsföreningens styrelse. Det är du som är bostadsrättshavare som ansvarar för lägenheten, dess skick och betalning av hyra/avgift under uthyrningsperioden. Fyll i blanketten ”Ansökan om tillstånd för andrahandsuthyrning av bostadsrätt” och lämna till styrelsen. Blanketten finns i Mitt HSB under Brf-dokument. Kontaktuppgifter finns oftast i din trappuppgång eller på föreningens hemsida. 

Bostadsrättsföreningar har utifrån sina stadgar i vissa fall rätt att ta ut en avgift med anledning av en andrahandsupplåtelse. För att du ska veta vad som gäller för just din lägenhet hänvisar vi dig till din förenings stadgar.

Hur läser jag en årsredovisning?

Årsredovisningen är det viktigaste dokumentet för en bostadsrättsförening. I årsredovisningen får medlemmarna, och andra intresserade, reda på vad föreningen har gjort under året, hur det går ekonomiskt och vad man tänker göra i framtiden.

Via länken "Årsredovisning i bostadsrättsförening – så funkar det" kan du som boende få hjälp med vad årsredovisningen innehåller och hur man ska tolka underlaget. 

Nya lån och omläggning av lån

I samband med nya lån eller omläggning av befintliga lån så kommer din bank att be om ett utdrag ur lägenhetsförteckningen, även en så kallad mäklarbild. Via knappen "Logga in" uppe till höger kommer du till Mitt HSB. Där kan du se lägenhetsförteckningen för just din lägenhet under fliken "Min bostad" och "Bostadsinformation". Högerklicka på informationen och välj Skriv ut, alternativt ta en skärmdump.

I samband med registrering av nya lån eller omläggning av befintliga lån kan din bostadsrättsförening komma att ta ut pantsättningsavgift för varje registrerat lån. Se mer info om denna avgift ovan.

Meddelande om pantsättning skickas till nedanstående adress för registrering i föreningens lägenhetsförteckning:
HSB Boservice i Uppland AB
Box 347
751 06 Uppsala

Överlåtelse av bostad

Övergång av bostadsrätt kan ske på flera sätt. Överlåtelser sker genom försäljning av bostadsrätten, oftast med hjälp av en auktoriserad mäklare på orten. Förändring av ägarförhållande kan även ske genom gåva, arv eller bodelning. Vid överlåtelse behöver ett överlåtelseavtal mellan köpare och säljare upprättas. Vid fråga om gåva behöver ett gåvobrev upprättas och när det gäller en bodelning så är det ett bodelningsavtal som skrivs. Avtalet, oavsett fång, skickas därefter till HSB Uppsala för vidare handläggning. Avtalsmallar finns att köpa färdiga i bokhandeln om du inte ämnar anlita en mäklare på orten vid överlåtelse av din bostadsrätt.