Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Här anländer fåren till Sveriges största solcellspark

05 juli 2023 Denna sommar kommer underhållet i HSBs solpark utanför Strängnäs att skötas av en grupp om 80 stycken får. Att kombinera solbruk med jordbruk går att göra på många sätt, där fårhållning är ett av de mest produktiva och enkla.
Får betar gräs i HSBs solcellspark utanför Strängnäs.

– Det känns bra att låta får beta i parken. På så sätt tar vi vara på växtligheten på bästa sätt samtidigt som fåren sköter underhållet. Framför allt nu i tider av torka då fodertillgången väntas bli dålig. Solpanelernas skuggning gör att fukt bevaras bättre i marken vilket gör gott för växtligheten. Dessutom ger de fåren svalka när solen är stark, säger Jon Leo Rikhardsson, VD HSB Södermanland.

Så här såg det ut när fåren anlände i solparken i juni:

Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

HSBs solpark i Strängnäs är åter igen Sveriges största

När HSBs solpark i Strängnäs invigdes sommaren 2020 var den med råge störst i Sverige. Sedan dess har det hänt mycket på den svenska solcellsmarknaden och andra parker har gått om storleksmässigt. Efter att ha byggts ut i en andra etapp kan solparken i maj 2023 ännu en gång räknas som störst i Sverige. Solparken är idag 45 hektar stor och med en total installerad effekt om drygt 21 MW, vilket ger en elproduktion motsvarande 7500 lägenheters årliga behov av fossilfri el.

– Solel är fossilfri och för HSB som samhällsaktör är detta ett bidrag till en hållbar framtid. Det känns fantastiskt bra att se HSB-loggan på en solcellspark, säger Jon Leo Rikhardsson, vd på HSB Södermanland.