Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB firar 100 år som samhällsbyggare – lyssna på ett panelsamtal från vår jubileumstrailer: ”Bygg gemenskap för världens ensammaste folk”

24 april 2023 Ofrivillig ensamhet är en växande samhällsutmaning. Samtidigt vet vi att människor mår bättre om de kan träffa andra människor. Social gemenskap är med andra ord oumbärlig för vår hälsa. Men går det att bygga bort ensamheten i framtidens boende? Är kvotering av gemensamma ytor en lösning? Det kommer vi att diskutera tillsammans med experter inom området den 25 april, då HSB Göteborg bjuder in till ett panelsamtal om hur vi kan skapa framtidens hälsosamma boende.

Coronapandemin gjorde oss medvetna om farorna med ofrivillig ensamhet och vi fick en påminnelse om hur viktig den sociala gemenskapen faktiskt är. Redan innan pandemin visade en undersökning genomförd av företaget WSP att så många som sex av tio svenskar kände sig ensamma. Särskilt påverkade är de som bor i städer som ofta känner sig mer ensamma än de som bor på landsbygden. 

Trots detta finns det inga regler för hur mycket yta som ska öronmärkas till social samvaro i de direktiv som gäller för nybyggnation. Behövs det en social reform som öppnar för ökad samvaro i landets bostadsområden? Och hur ska vi utforma framtidens bostäder för att främja välmående och rörelse och samtidigt motverka psykisk ohälsa? Det är några av de frågor vi kommer att diskutera när vi bjuder in till ett panelsamtal med experter inom området.

– Fysisk aktivitet handlar inte bara om individfaktorer utan också om omgivningsfaktorer, sociala nätverk och hur och var man bor. Allt det påverkar hur vi mår, säger Mats Börjesson, föreståndare för Centrum för livsstilsintervention vid Östra sjukhuset och är den som kommer inleda med ett föredrag den 25 april.

Tid: Tisdagen den 25 april klockan 10.00

Plats: Samtalet streamas från HSBs jubileumstrailer som står parkerad utanför Polhemsgymnansiet på Lindholmen.
Här är länk till streamingen.

Medverkande

Inledande föredrag:
Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi och föreståndare för Centrum för livsstilsintervention på Östra sjukhuset. Det är ett nystartat center som bedriver forskning om förändringar av levnadsvanor och tar fram nya individanpassade metoder för livsstilsförändringar.

Paneldeltagare

Hanna Morichetto, vice vd Liljewall och forskare inom bostadsarkitektur och hälsa.
Rikard Ljunggren, vd Fastighetsägarna Göteborg.
Susanne Clase, arkitekt White Arkitekter och specialist på boende för äldre.
Samtalet modereras av Gunilla Grahn-Hinnfors, tidigare journalist på GP och nu verksam inom stadsutvecklingsfrågor.

Välkommen att lyssna!