Nu kan du köpa HSBs odlingsvagn

Hydroponisk odling kanske låter komplicerat. Men i själva verket är det ett enkelt, roligt och smart sätt att få färska grönsaker och örter – året om. I HSB Living Lab har man utvecklat en odlingsvagn speciellt anpassad för bostadsrättsföreningar och grannar som vill odla tillsammans med hjälp av tekniken.

Hydroponiskt odling innebär att du odlar inomhus, utan vare sig jord eller dagsljus. Plantor placeras i syre- och näringsrikt vatten och drivs med ljus från LED-lampor. Och plantorna växer snabbt.

– Det går att odla i ett mörkt källarutrymme och det går att odla året om. Du kan få upp till 20 skördar på ett år, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

Flera olika projekt har drivits kring hydroponisk odling i HSB Living Lab för att testa teknik och modeller. Men även hur man äger och tar hand om en odling tillsammans med sina grannar. Testerna har genomförts både på labbet och ute hos bostadsrättsföreningar. Det har visat sig att det inte bara är grödor som frodas utan också granngemenskapen, vilket har varit en viktig insikt, berättar Emma Sarin.

Nu finns färdiga paketlösningar för bostadsrättsföreningar att köpa i samarbete med svenska företaget Growpipes.

– Odlingsvagnen finns i två storlekar, är rullbar, går igenom en vanlig dörröppning och passar bra att ha i till exempel ett mörkt källarutrymme. Att äga och odla tillsammans är extra smart. På så sätt delar man på kostnaden för inköp, ytan för odlingen och även på sysslorna med att sköta odlingen och skörda allt som växer, säger Emma Sarin.

Tanken är att grannarna i bostadsrättsföreningen bildar en odlingsgrupp, hittar ett lämpligt utrymme och skaffar HSB:s odlingsvagn. Efter att växter är valda och placerade på vagnen sköter grannarna om allt som frodas tillsammans – till exempel genom ett schema. Det räcker att titta till odlingen en till två gånger i veckan.

– Det går att odla allt som växer ovan jord. Det lättaste är att odla bladgrönsaker, örter och gröna bönor, men det går även att odla tomat, paprika, gurka eller blommor. När man blivit lite varm i kläderna är det ofta roligt att experimentera lite. Jag tycker verkligen att man ska prata med sina grannar och kontakta styrelsen om man är intresserad.

Vill ni köpa en odlingsvagn?
För att hjälpa bostadsrättsföreningarna att komma igång har HSB tagit fram ett praktiskt startpaket med all utrustning ni behöver. Vi har också samlat ihop idéer, tips och goda råd från människor som har erfarenheter av hydroponisk odling, inte minst av att driva odlingen tillsammans i en bostadsrättsförening.

Är ni intresserade av att köpa en odlingsvagn? Läs mer om produkterna och beställ på Grow Pipes webbplats.