Förbud mot elbilsladdning

08 september 2021

Det har kommit till styrelsens kännedom att det finns boende i vår förening som laddar sina elbilar i vanliga eluttag. I byggnader med gamla elledningar föreligger det risk att ledningarna överhettas och i värsta fall börjar brinna om de utsätts för hög belastning. Därför är det absolut förbjudet att ladda sin elbil från eluttag i föreningens hus och garage. Förbudet gäller oavsett om eluttaget finns inne i en lägenhet eller i gemensamma utrymmen. Vårt elsystem är inte dimensionerat för att klara elbilsladdning. Ni som har elbil måste hitta ett annat ställe utanför vår förening att ladda er bil på.

Det finns planer på att installera laddstationer inom föreningens område, och ambitionen är att några laddstationer ska finnas på plats inom 1-2 år. Hela elsystemet i föreningen måste ses över och omdimensioneras för att klara av den ökade belastningen som elbilsladdning innebär.

Överträdelser mot detta förbud ses som mycket allvarligt, då laddning utsätter grannar för brandrisk. Information om detta har satts upp i alla trappuppgångar.

Läs mer om säker elbilsladdning på Elsäkerhetsverkets hemsida.

/Styrelen