Nej till nybygge

02 maj 2022 Frågan om ett eventuellt nybygge på Ekemarkens område intill Brämaregårdens kyrka ska behandlas av byggnadsnämnden. HSB Brf Ekemarken är mycket kritisk till idén. Här kan du läsa vad styrelsen har framfört till nämnden.

Byggnation av studentlägenheter på tomten Brämaregården 72:5
är i konflikt med stadens egna ambitioner

Brämaregården 72:5 (tomt A) arrenderas sedan 60 år av HSB Brf Ekemarken. Föreningen var kritisk redan mot att fastighetsnämnden ansökte om planbesked för byggande av studentlägenheter på tomt A och anmäler härmed det vi ser som hinder för de föreslagna studentlägenheterna intill Brämaregatan.

Våra skäl kan sammanfattas med att byggnation på den aktuella tomten enligt förslaget på ett drastiskt sätt skulle förändra stadsdelens karaktär. Detta på ett sätt som går emot stadens egna ambitioner som de uttrycks i förslaget till fördjupad översiktsplan. Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, volym 3, ”Moderna Göteborg” pekar dessutom ut Brämaregården 72:1-7 som ett område som med sina fritt placerade punkthus speglar den lokalhistoriska utvecklingen. Det finns också en problematik i att föreningens medlemmar förlorar ett betydande antal parkeringsplatser.

Vi som bor i höghusen i Ekemarken blir bedrövade vid tanken på ett bygge på den aktuella tomten eftersom det skulle få stora följder för både omgivningen och oss som bor här. Den föreslagna byggnaden skulle minska ljusinsläppet till Ekemarken, ta ifrån ett antal lägenheter både vy och solljus och förta den luftighet som är hela idén med höghusbebyggelsen här. Den skulle också skärma av Brämaregårdens kyrka på ett mycket olyckligt vis. 

Vi hänvisar till dels den inbjudan som har skickats till samtliga ledamöter i byggnadsnämnden att besöka oss, dels våra skrivelser till fastighetsnämndens ledamöter. De senare finns på Brf Ekemarkens hemsida, adress nedan.

Med hälsningar
Styrelsen i HSB Brf Ekemarken

Länk till tidigare nyhet om förslaget