Miljöbyggnad

Miljöbyggnad – ett kvitto på bra miljöansvar

Visste du om att du bor i en byggnad med miljöstämpel? Det betyder bland annat att huset är certifierat för sin energisnålhet, sin goda luftkvalitet, sitt behagliga klimat och för att de material som finns i byggnaden främjar god hälsa och miljö.

Miljöbyggnad

HSB värnar om hållbarhet och därför har vi nu valt att bygga alla fastigheter enligt miljöklassningsmetoden Miljöbyggnad och kravet är att minst silverklass skall uppfyllas. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem som baseras på svenska bygg- och myndighetsregler, och målet är att skapa miljömässigt hållbara byggnader.

 I certifieringen ingår femton punkter fördelade på tre områden:

  •   Energi
  •  Inomhusmiljö
  •  Byggnadsmaterial

 Inom dessa tre områden tittar man på energianvändning, användandet av förnybar energi, ljudmiljö, ventilationsstandard samt granskning och dokumentation av byggvaror. Det innebär till exempel att det finns krav på att byggnaden ska vara energisnål, ha god luftkvalitet, ha ett bra klimat både sommar- och vintertid och att de material som används i byggnaden inte är skadliga för miljön eller för din hälsa.

 Systemet gör det möjligt att jämföra olika byggnader och godkända byggnader klassas i tre nivåer brons, silver eller guld. Projekten granskas av ett opartiskt organ, Sweden Green Building Council, som ser till att en hög kvalitet hålls. Husen certifieras redan efter projektering men uppföljningen krävs för att behålla certifieringen. Självklart siktar vi på HSB att bygga i guldnivå men som det fungerar idag är det tyvärr ekonomiskt ohållbart, både för dig som köper en bostad och för oss som bygger den.  
Har du ytterligare frågor. Kontakta gärna
Peter Gipperth, på HSB Göteborg
E-post:
peter.gipperth@hsb.se

 Indikatorer som alla ingår i certifieringen:

 Energi:

Energianvändning – husen projektera och byggs för att använda ca 60 kWh/m2/år för fastighetsdriften. Vilket är ca 15% under normkravet som ligger på 75 kWh/m2/år.

Värmeeffektbehov både kyla och värme som huset utsätts för, och gör av med, påverkar inomhusklimatet. Det är lika viktigt att titta på de åtgärder som man kan vidta för att undvika övertemperaturer i en bostad, så väl som att värma den. Ett hus med låga värmeförluster åstadkoms genom att konstruera ett tätt och välisolerat hus med bra fönsterkvalitet och effektiv värmeåtervinning av ventilationen.

Solvärmelast – hur mycket solvärme som strålar in i bostaden. Det påverkar val av fönster, solskydd och fönsterstorlek.

Energislag – värme fås i form av fjärrvärme från Göteborg Energi och elen som köps in är miljömärkt.

 Inomhusmiljö:

Ljudmiljö – både fasader och fönster är anpassade efter de höga ljudkraven som ställs i miljöbyggnad.

Radon – husen byggs i radonskyddat utförande.

Ventilationsstandard – från- och tilluftsventilation med motströmsvärmeväxlare med hög återvinningsgrad som spar energi. Det innebär att tilluften är förvärmd när den når bostaden, vilket ger en bättre komfort och man slipper drag som till exempel luftintag vid fönster ger.

Kvävedioxid – ska säkerhetsställas att tillförseln av kvävedioxider via uteluften är låg. Kvävedioxid är en trafikrelaterad luftförorening och bl. a har luftintagens placering setts över.

Fuktsäkerhet – en fuktsakkunnig följer och granskar projekteringen och byggnationen. Målet är att undvika att bygga in fukt i huset, vilket skulle kunna orsaka mögelbildning och dålig luftkvalitet.

Termiskt klimat vinter/sommar – det uppnås genom klimatanpassad arkitektur, valt ventilationssystem i kombination med val av fönster och solskydd.

Dagsljus – för att optimera dagsljusbehov har vi vägt fönsterstorlekar mot solvärmelast, energiåtgång och tagit hänsyn till inomhuskvaliteter som ljusa väggar och fönsters placering.

Legionella – åtgärder tas för att förebygga risk för stillastående vatten i ledningar och badrum genom vattenledningslängder och varmvattencirkulation.

 Byggnadsmaterial (kemiska ämnen):

 Dokumentation och miljögranskning av byggvaror sker genom Byggvarubedömningen (BVB) som är ett system för miljöbedömning av byggvaror. Digital loggbok i BVB används, eventuella avvikelser dokumenteras.