Andrahandsuthyrning

Ansökan
En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du självständigt använder din lägenhet. Det gäller oavsett om du hyr eller lånar ut den och även om du låser ett av rummen. Du behöver styrelsens tillstånd, vilket söks på en särskild blankett som återfinns på HSBs hemsida. http://194.103.227.14/goteborg/hyresfastigheter/information/andrahandsuthyrning
Observera att efter inlämand blankett tas beslut på nästföljande styrelsemöte, vilket sker 1 gång/månad.
Styrelsen beslutar om tillstånd endast för tillfällig upplåtelse, max 1 år i taget .Tillståndet gäller endast för den period och den hyresgäst som du har angivit. Ändras något av detta krävs ett nytt tillstånd. En upplåtelse utan tillstånd eller att hyresgåsten inte sköter sig kan leda till uppsägning från föreningen.

Andrahandsuthyrning kan beviljas vid exempelvis:
Arbete eller studier på annan ort
Militärtjänstgöring
Provsambo (medges ett år utan förlängning)

Från och med sommaren 2016 tas det inte längre ut någon administrativ avgift för andrahandsuthyrningar.

Avtal
Upprätta ett skriftligt kontrakt samt en inventarieförteckning när du hyr ut i andrahand eller till inneboende. Annars blir det svårt att bevisa vad som har avtalats om det skulle uppkomma en tvist.

Du som hyresvärd/bostadsrättsinnehavare har fortfarande fullt ansvar för din bostadsrätt och ett kontrakt anger vad som gäller om hyresgästen inte betalar hyra, orsakar skada på bostaden och liknande.

Försäkringar
Oftast skyddas inte hyresgäst eller inneboende av bostadsrättsinnehavarens hemförsäkring därför skall hyresgäst eller inneboende teckna egna hemförsäkringar. Hyresgästen behöver inte vara skriven på adressen för att få teckna en hemförsäkring.
Skriv in i kontraktet att hyresgästen skall ha en hemförsäkring.

Som ägare av bostadsrätt har du omfattande ansvar för lägenheten och skador som kan inträffa i den. Därför behöver du en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Avgifter
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att att månadsavgiften betalas och för att hyresgästen sköter sig. Bostadsrättsinnehavaren kan bli uppsagd om hyresgästen till exempel stör grannarna.

Det kan därför vara bra att bostadsrättsinnehavaren betalar alla egna utgifter så som avgift till föreningen, abonnemang, el och liknande och att hyresgästen i sin tur betalar en hyra till  bostadsrättsinnehavaren