Renoveringar

Vad man får göra i sin lägenhet är inte alltid lätt att veta eftersom vissa förändringar inte är tillåtna, andra är tillåtna endast efter tillstånd från styrelsen, och vissa förändringar går bra att göra utan tillstånd. Nedan finns en kort sammanfattning om vad som gäller.

Tillstånd krävs
Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar

  1. ingrepp i en bärande konstruktion,
  2. ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, eller
  3. annan väsentlig förändring av lägenheten.

Badrumsrenoveringar kräver oftast ingrepp i ledningar och är därför tillståndspliktiga. Detsamma gäller köksrenoveringar där det oftast sker ingrepp i ledningar och fläktsystem.
När det gäller åtgärder utanför lägenheten på föreningens byggnader, som t.ex. uppsättning av markis eller annat kräver detta tillstånd. Detsamma gäller byggnation av uteplats m.m.
Om det krävs tillstånd, ska tillstånd sökas och erhållas innan arbetena påbörjas. Om du är osäker om en åtgärd kräver tillstånd är det lämpligt att fråga innan eventuella arbeten påbörjas eller material beställs. Det är också viktigt att tillstånd söks i god tid innan arbetet är tänkt att påbörjas.

Ej tillåtet

  •  Förändring av ventilation eller installation av gas.
  •  Installation av spygatt.
  •  Installation av schakt i klädkammaren.


Tillstånd krävs inte
Tillstånd krävs exempelvis inte för att måla om och tapetsera, ta bort eller installera garderober, hyllor och m.m., byta ut innerdörrar, dörrkarmar, lister och liknande.


Bra att känna till

Köksfläkt - spiskåpa

Vid renovering i köket t.ex. byte av spiskåpa/ fläkt skall det användas en godkänd typ som passar för bostadsventilation i flerbostadshus och med husets mekaniska frånluftssystem. Vår rekommendation är en alliancefläkt. För mer information kontakta styrelsen.

Flytt av brunn vid renovering av badrum

Vid brunnsflytt skall behörig VVS-installatör förvissa sig om placering av installationer i bjälklag/bottenplatta. Ritningar för VVS och el för resp. lägenhet kan hämtas hos styrelsen.

I bottenplattan under badrum i vissa lägenheter löper anslutning för telefon, bredband och TV. Även värme- och vattenrör kan finnas i nära anslutning till brunnen. Detta finns ej redovisat på ritningarna i de fall det förekommer. Bilningsarbeten i bottenplatta utöver en radie av 1 meter från angivet hörn får inte utföras. Stor försiktighet rekommenderas vid brunnsflytt och andra bilningsarbeten i bottenplattan.

Vindsinredning

 

Ansökan om vindsinredning lämnas till styrelsen. Därefter ansöker man om bygglov hos kommunen.