Avgiften höjs med 14 % fr.o.m. 1 juli

14 maj 2023 Styrelsen fastställde den 8 maj budget för kommande verksamhetsår. I budgeten höjs avgiften med 14 %. Den nya avgiften kommer att framgå av avi som HSB skickar ut.

Styrelsen är medvetna om att detta är en kraftig höjning som kommer i en tid då många av oss redan erfar minskade marginaler i vår privatekonomi. Men höjningen är nödvändig och har bestämts efter rekommendation från vår ekonom på HSB Göteborg. Nedan redogörs för de huvudsakliga bakomliggande kostnadsökningarna, som går utöver allmänna prisökningar. 

Ränteökningarna har fortsatt uppåt fort
Vi räknar nu med en ränta på 5 % för de lån som omsätts under kommande verksamhetsår. Det medför 700 tkr i ökade kostnader för föreningen.
Föreningen har ungefär 30 miljoner i lån och ungefär 100 lägenheter. Mellan tummen och pekfingret kan man då säga att varje lägenhet har 300 tkr i lån, så för varje procentenhet som räntan stiger ökar alltså kostnaden med ungefär 3 000 kr per lägenhet och år. De senaste två åren har räntan gått från ca 1 % till ca 5 %, en ökning på 4 procentenheter, vilket blir ca 12 000 kr mer per lägenhet och år.

Taxebundna utgifter
Avsevärt högre el- och vattenpris medför ökade kostnader med 170 tkr kommande verksamhetsår. Föreningen har ett rörligt elavtal. Vi budgeterar för ett snittpris på 180 öre/kWh. Partille kommun höjde från årsskiftet vattenpriset med 10%.

Utökat underhåll & oförutsedda kostnader
I samband med dörr- och fönsterbytet påträffades asbest. Saneringen medförde en kostnad på ca en miljon.
Det gjordes en ny uppskattning av skicket på husens fasader i samband med den årliga översikten av underhållsplanen. Där räknar vi nu med att behöva byta ut 25 % av panelen, en ökning från de tidigare 10 %, innan ommålningen.
De yttre elskåpen och kantstenen fanns inte med i underhållsplanen. Detta har nu åtgärdats vilket medför större framtida utgifter för underhåll.