Laddning, IMD och solceller

20 april 2022 Vid förra stämman röstades en motion igenom. Motionen innebar i korthet att styrelsen till nästa ordinarie stämma ska lämna förslag på hur föreningen skulle kunna skaffa laddmöjligheter i garagen, sätta upp solceller och övergå till IMD. Därefter har har styrelsen arbetat med samtliga dessa frågor. Arbetet som uträttats hittills har bestått i informationsinhämtning, där styrelsen dels anlitat HSBs energiexperter för att göra en utredning kring förutsättningarna i vår förening, dels företagit en enkätundersökning om laddning i föreningen. Resultatet från den enkäten presenteras här. Bilderna finns längst ner på sidan.

Bild 1: Svarsfrekvens

Vi är glada över att ha nått så många av våra medlemmar. Med en svarsfrekvens på 57 % har lejonparten av föreningens medlemmar yttrat sig.

Bild 2: Intresse

Nästan 60 % av de som svarade har meddelat att de har någon form av intresse av laddmöjligheter. Motsatsvis är det mer än 40 % som inte alls är intresserade. Det är av detta för styrelsen tydligt att ett framtida förslag inte oskäligen får belasta dessa medlemmar. 

Bild 3: Typ av intresse

Av de som har angivit att de har intresse svarar 29 % att intresset rör främst elbil, 44 % främst laddhybrid och 27 % har ännu inte bestämt sig. Denna information berör framförallt dimensioneringen på den eventuella framtida anläggningen. 

Bild 4: Planer

Av de som svarat att de har planer på att skaffa laddningsbar bil har en majoritet planer på att göra detta inom 1-3 år. Och ca 85 % har planer på att göra det inom de kommande 5 åren, det skulle innebär ca 30 tillkommande laddningsbara bilar de kommande 5 åren utan att beakta den delen av medlemmarna som inte svarat. Svaren visar tydligt att behovet och intresset är högst aktuellt.

Bild 5: Påverkan

Ungefär 39 % svarar att, om det finns laddmöjligheter eller inte, överhuvutaget inte påverkar deras intresse av laddningsbar bil. 26 % (eller 15 medlemmar i enkäten) anger att avsaknaden av laddmöjligheter är det enda som hindrar dem i dagsläget. Av dessa svar är det tydligt att för de flesta måste möjligheten till smidig och ekonomisk hemmaladdning komma först.

 

Tack för att ni tog er tiden att läsa igenom informationen och tack till alla som svarade på enkäten!

MVH

Styrelsen

genom

Marcus Forsberg Sandström

  • Svarsfrekvens
    Svarsfrekvens
  • Intresse
    Intresse
  • Typ av intresse
    Typ av intresse
  • Planer
    Planer
  • Påverkan
    Påverkan