Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så skriver du smarta trivselregler

03 februari 2020 Alla vill trivas i sitt hem och trivselreglerna ska hjälpa till att skapa en god boendemiljö. Men hur skapar man trivselregler som hjälper snarare än stjälper? Sandra Mellgård Davis, HSB NABO tipsar.

Bostadsrättsinnehavare är skyldiga att inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö så pass att de inte skäligen bör tålas. Men som boende i ett flerfamiljshus måste man i viss utsträckning acceptera ljud från grannarna.

Trivselreglerna är det stöd medlemmarna har som utgångspunkt för vad som gäller i just sin förening. Det nya året har precis börjat och det kan vara dags att se över trivselreglerna i din förening.

Tolkningar kan skapa konflikter 

De flesta föreningar har utformat sina egna trivselregler. Vi som arbetar med boendesociala frågor i HSB NABO på HSB Göteborg, ser att beroende på hur reglerna är utformade kan de tolkas olika av medlemmarna, säger Sandra Mellgård Davis.  

I vissa fall har till och med konflikter eskalerat på grund av hur reglerna är utformade. Budskapet i reglerna bör vara att man ska visa hänsyn men också en acceptans för att man bor i flerfamiljshus. 

Öppna upp för olika vanor 

Ett vanligt exempel är att det kan stå ”det ska vara tyst mellan 22:00 och 07:00”. En medlem som läser ordet ”tyst” kanske inte tänker på att det aldrig kan vara helt tyst i ett flerfamiljshus och kräver fullständig tystnad om det står så i trivselreglerna.  

Människor har olika vanor, arbetstider och så vidare. Det påverkar i sin tur när man går upp, går och lägger sig, när man tar en dusch eller lagar mat.  

Ett tips är att istället skriva ”efter 22:00 ska man visa extra hänsyn och respektera nattron fram till 07:00”. Då finns det en öppning för att människor får ha olika vanor men samtidigt behöver den som till exempel är uppe under natten tänka på att andra människor ska kunna sova samtidigt, säger Sandra. 

Det är bra att se till så att trivselreglerna finns lättillgängliga för alla medlemmar och att de vet var man kan hitta dem. En del föreningar sätter upp dem i trapphuset, andra lägger de reviderade reglerna i allas brevlådor eller laddar upp dem på föreningens hemsida.

Behöver ni hjälp med boendesociala frågor i din förening?

Kontakta oss så återkommer vi till dig.