Föreningens verksamhet

Föreningsstämman
Medlemmens rätt att besluta i föreningens angelägenheter utövas vid föreningsstämman.

Förvaltningsbefogenheter
Föreningsstämman är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ. Den har exklusiv kompetens i en rad viktiga frågor bla tillsättande och entledigande av styrelseledamöter och revisorer, besluta om ansvarsfrihet för styrelseledamöter och fastställa resultat- och balansräkning. Medlemmarna kan vid stämma lägga fram förslag och rösta om de beslut som stämman ska fatta. Vid stämman har medlemmarna rätt att få de upplysningar som de anser angelägna att få vetskap om. Stämman kan, i sin egenskap av föreningens högsta organ, ge styrelsen direktiv i förvaltningsfrågor.

Rösträtt
Varje medlem har en röst. Om flera medlemmar har en bostadsrätt gemensamt så har de endast en röst tillsammans. En medlems rätt vid föreningsstämma utövas av medlemmen personligen eller av den som är medlemmens ställföreträdare enligt lag eller genom ombud med skriftlig, dagtecknad fullmakt. Omröstningen vid stämma ska ske genom acklamation. Begärs votering så ska votering ske med rösträkning. Sluten omröstning kan begäras. Stämman är beslutsför utan krav på antal deltagare.

Styrelsen
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening. En ekonomisk förening ska ha en styrelse med minst tre ledamöter. Medlem i föreningen kan vara styrelseledamot, så även bostadsrätts-havares make eller sambo utan att vara medlem. Inom styrelsen ska en av ledamöterna vara ordförande. Ordföranden skall se till att sammanträden hålls när det behövs samt kalla till och leda sammanträdena.

Styrelsens funktion
Styrelsen är föreningens verkställande organ. Styrelsen svarar för föreningens organisation och för förvaltningen av föreningens angelägenheter och har också att sköta den löpande förvaltningen. Styrelsen skall härvid se till att organisationen beträffande bokföring och medlemsförvaltning även innefattar en tillfredsställande kontroll. Styrelsen kan genom avtal delegera olika åtgärder som till exempel teknisk, ekonomisk eller kameral förvaltning. Styrelsen antar medlemmar, beslutar om andrahandsupplåtelse, upprättar och undertecknar planer för underhåll och ekonomi, beslutar om årsavgiften, beslutar om sanktioner enligt stadgarna samt sköter lägenhets- och medlemsförteckningar.

Styrelsens skyldigheter
Styrelsen är skyldig att kalla till föreningsstämma. Kallelsen ska ske enligt stadgarna. I kallelsen ska tydligt anges de ärenden som ska förekomma på stämman. Styrelsen har upplysningsplikt. Medlem har rätt att få ett ärende behandlat vid en stämma. Upplysningsplikten är begränsad till uppgifter som kan lämnas utan väsentlig nackdel för föreningen. Styrelseledamot är skyldig att iaktta ”tystnadsplikt” om angelägenheter och förhållanden som kan skada medlem eller föreningen. Styrelsen ska företräda föreningen och teckna dess firma (firmatecknare).

Styrelsebeslut
Styrelsebeslut fattas vid styrelsesammanträden. Tidpunkter för styrelsesammanträden bestäms för året i förväg. Om alla ledamöter är ense om det så föreligger inget hinder mot att ett styrelsebeslut fattas ”per capsulam”, dvs genom att ett skriftligt förslag cirkulerar bland ledamöterna för undertecknande. I brådskande fall kan också beslut fattas per telefon eller på annat likvärdigt sätt. Styrelsens beslut är den mening som omfattas av minst hälften av ledamöterna. Besluten skall protokollföras. Protokollen är inte offentliga. Det är styrelsen som beslutar om spridningen av protokollen.

Revisionen
En ekonomisk förening ska ha revisorer. Enligt brf Lindens stadgar ska intern revisor väljas av föreningsstämma och auktoriserad revisor ska utses av HSB Riksförbund. Den kan inte vara revisor som är gift eller sambo med eller är syskon eller släkting i rätt upp- eller nedstigande led till en styrelseledamot eller är besvågrad med en sådan person. Revisorer som inte är auktoriserade skall vara svenska medborgare och vara bosatta inom EU.

Revisorerna skall ha den insikt i och erfarenhet av redovisning och ekonomiska förhållanden som fordras för uppdragets fullgörelse Brf Lindenss stämma har fastställt instruktion för intern revisor. (HSB:s kursverksamhet omfattar bl.a. kurser för revisorer). En revisors uppdrag gäller för den tid som anges i stadgarna. Ett uppdrag som revisor upphör i förtid, om revisorn eller den som har utsett honom begär det. Anmälan om detta skall göras hos styrelsen och styrelsen skall då vidta åtgärder för att en ny revisor tillsätts för den återstående mandattiden.

Revisionens genomförande
Revisionerna skall i den ordning som följer av god revisionssed granska föreningens årsredovisning jämte räkenskaperna samt styrelsens förvaltning. Styrelsen skall ge revisorerna tillfälle att verkställa granskaningen i den omfattning som dessa finner behövligt samt lämna de upplysningar om det biträde som de begär. Revisorerna skall för varje räkenskapsår avge en revisionsberättelse till föreningsstämman.