Vattenskada - vem har ansvaret för att reparera?

Grundregeln vid skador i bostadsrättsföreningen är den ansvarsfördelning som följer av stadgarna. Bostadsrättshavaren har ansvar för det inre underhållet vilket bl.a. innefattar ytskikten och tätskikten i lägenheten.

Bostadsrättshavaren ska reparera skador som uppstått på det som bostadsrättshavaren har ansvar för enligt stadgarna. Observera att uppräkningen över bostadsrättshavarens ansvarsområde i stadgarna inte är uttömmande utan exemplifierande. Det som bostadsrättshavaren inte har ansvar för har bostadsrättsföreningen ansvar för. Vid exempelvis en vattenskada på grund av en läckande golvbrunn i badrummet ska bostadsrättsföreningen sköta uttorkningen av golvet under tätskiktet samt byta golvbrunnen. För att bostadsrättsföreningen ska kunna komma åt det bostadsrättsföreningen har ansvar för krävs ofta rivning av delar av badrummet. Detta utför och bekostar bostadsrättsföreningen. Återställandet av tätskikt, klinkers och badrumsporslin tar sedan bostadsrättshavaren kostnaden för. Detta är av vikt inte minst beträffande försäkringar, då respektive parts försäkringsskydd normalt endast omfattar dennes ansvarsområde.

Notera att ett undantag från huvudregeln angående ansvarsuppdelningen ovan gäller vid vattenledningsskada, det vill säga en skada på en trycksatt kall- eller varmvattenledning. I dessa fall ansvarar bostadsrättsföreningen även för att återställa följdskador på sådana delar som enligt stadgarna egentligen är på bostadsrättshavarens ansvar. Om skadeorsaken är på en del som bostadsrättshavaren ansvarar för enligt stadgarna svarar bostadsrättshavaren dock för att åtgärda exempelvis den läckande ledningen.