Energispartips

21 oktober 2022 Det kan inte ha undgått någon att priser stiger på i stort sett allt just nu. Det betyder att utgifterna för föreningen också ökar. För att vi ska slippa en stor höjning av avgiften måste vi alla börja vara sparsamma och försöka hålla nere kostnaderna.

Du kanske inte får fakturan för värmen i brevlådan, men du är fortfarande med och betalar den, med din avgift. 

Din avgift går till bland annat föreningens lån och räntekostnader, värme, vatten och el. När räntor, elpriser, värme- o vattenpriser höjs måste vi hjälpas åt att spara.

Därför vädjar vi nu till dig att ta hänsyn till hela föreningen och följa dessa energispartips. 

VATTEN

DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT ISTÄLLET FÖR ATT BADA I BADKARET

Genomsnittssvensken gör av med ungefär 200 liter vatten per dygn. En tredjedel använder vi för att hålla oss rena och fräscha.
RÄKNEEXEMPEL En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en duschtimer om du vill hålla koll på tiden!

STÄNG AV VATTNET NÄR DU BORSTAR TÄNDERNA

Bara genom att låta vattnet stå och rinna under tiden du borstar tänderna gör att sex liter vatten per minut slösas i onödan.

HANDDISKA INTE UNDER RINNANDE VATTEN

Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

 

VÄRME

MED LÄGRE TEMPERATUR SOVER DU BÄTTRE

Det är smart att dela in hemmet i olika zoner. Till exempel kan det vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.
RÄKNEEXEMPEL För varje grad som du sänker värmen miskar du energianvändningen med fem procent.

 

KOLLA TÄTNINSLISTERNA

Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och byt ut dom om du känner drag.

 

PLACERA INTE STORA MÖBLER FRAMFÖR ELEMENTEN

Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel en säng eller har långa gardiner framför elementet.

 

VÄDRA SNABBT MED TVÄRDRAG

Vädra med tvärdrag några minuter istället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan. Vädrar du för att få svalt i sovrummet är det bättre att dra ner värmen på elementen.

 

DRA FÖR GARDINER OCH PERSIENNER PÅ NATTEN

Gardiner och persienner hjälper till att hålla kylan ute och du behåller värmen i rummet. 

 

TVÄTTSTUGAN OCH GEMENSAMMA UTRYMMEN

TVÄTTA MED FULL MASKIN

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

 

TVÄTTA INTE I FÖR HÖG TEMPERATUR

Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

 

LUFTTORKA TVÄTTEN – DET ÄR MEST ENERGISNÅLT

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar!
RÄKNEEXEMPEL Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1 000 kWh el på att hänga tvätten i stället för att torktumla. Med dagens energipris innebär det över 2 500 kronor.

 

TORKSKÅPET ÄR EN STOR ENERGITJUV

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan.
RÄKNEEXEMPEL Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5 000 kWh/år. Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor!

 

TA ANSVAR FÖR TRAPPHUSET

Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Släck efter dig på vinden och i källaren. Lämna inte fönster eller entrédörren till trapphusen öppna. Använd inte hissen om du inte behöver.

 

Få fler spartips här, på Allmännyttans energitips!