Värmesystemet

Hur fungerar värmesystemet?

Föreningen har såkallad centraliserad uppvärmning.

Det betyder att alla bostäder får värme från en centraliserad uppvärmningskälla istället för att alla bostäder har sin egen.

Radiatorerna i bostaden är uppdelade på 2st olika system.
Radiatorerna i badrummen är kopplade på samma system som dusch och badkar. Detta varmvattensystem är alltid mellan 50-60 grader varmt året runt. Det du läste precis stämmer, dvs att i radiatorerna cirkulerar tappvarmvatten som vi duschar och tvättar oss i. Används vattnet inte i våra tappställen så cirkulerar det tillbaka till uppvärmningskällan och sedan tillbaka i våra radiatorer.

Övriga radiatorer i ditt boende är kopplade som ett en-rörssytem vilket betyder att värmen från den centraliserade uppvärmningskällan når den första och minsta radiatorn i hallen och lämnar av värme där. Därefter cirkulerar varmvattnet vidare till nästa radiator. Vid varje radiator lämnar den varma vätska i systemet en del av sin värme och på så sätt kyls ner varje gång. För att varje radiator ska klara bibehålla verkningsgraden samtidigt som vätskan blir kallare så har man dimentionerat så att de största radiatorerna på slingan är sist innan vätska cirkulerar tillbaka till uppvärmningskällan.

Med ett en-rörssystem är det viktigt att veta att om man stänger av en radiator på avstängningsventilerna så försvinner hela cirkulationen tiil de övriga radiatorerna i bostaden. Det gäller då inte radiatorerna i badrummen då de är kopplade till tappvarmvattensystemet istället.

Avstängningsventilerna finns under radiatorn monterade på rören och är till för att stängas vid reparationer och ska bara användas av en kunnig fackman för att undvika vattenskador.

På sidan på radiatorerna finns det en termostatventil, denna ventil släpper vätska vidare till nästa radiator trots om den stängs och används för att justera så att man får lagom varmt i ett rum. Termostatventilen reglerar även automatiskt värmen i rummet den finns i. Dvs att termostatventilen kan stänga värmen helt utan påverkan av en människa. Detta ska den göra om det blir för varmt i rummet. För varmt i rummet kan det bli om det vistas många personer där eller om solen lyser in och höjer temperaturen. Därför ska termostatventilen alltid kontrolleras att den fungerar. Fungerar inte termostaventilen så ringer man felanmälan så får man en som fungerar.