Nytt Låssystem

05 december 2017 Som ett led i styrelsens arbete med att förbättra säkerheten kommer vi nu att uppdatera våra låssystem. Detta innebär att tag-systemet ersätts av ILOQ som är ett säkrare och mer kostnadseffektivt digitalt låssystem. Vi ska genom ett antal vanliga frågeställningar klargöra vad som gäller rörande installation och användande av ILOQ. Har ni ytterligare frågor är ni varmt välkomna till öppet hus som vi håller första tisdagen varje månad kl 18-19.
Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

 

När börjar installationen, och vem utför den ?

 

Installationen av ILOQ-systemet pågår under hela December som det ser ut i dagsläget. Vi informerar er efter hand som arbetet pågår om det är något i arbetet som kan tänkas påverka er. Denna information kommer då i form av brev eller anslag i er trappa. 

 

Det är NOKAS som kommer att utföra installationen, och det är även de som har sköt underhåll och reparationer av det systemet vi har idag. 

 

Varför byter föreningen till detta system ?

 

 

  1. Det är i stort sett omöjligt att få tag på reservdelar till det systemet som vi har idag. Det är därför kostsamt när systemet behöver repareras eller underhållas. På sikt kommer föreningen att spara in mycket på att byta till ILOQ.

  2. Med det nya systemet får vi möjlighet att få kontroll över dörrarna till källaren och vinden. Vid händelse av inbrott eller åverkan på nämnda platser går det med det nya systemet att leda i bevisning vem som öppnat en dörr vid det aktuella tillfället för brottet.

  3. ILOQ är ett miljövänligt alternativ, och miljön är något vi värnar om.

 

Hur fungerar det nya systemet ?

Låskolvarna har en central roll i det nya systemet, det är där data lagras rörande vilken nyckel som använts och när den använts. Denna information är sedan tillgänglig via molnet som är en trådlös internettjänst för lagring av information.

 

Låskolvarna är frikopplade från såväl batterier som elnätet, och det behövs således inte dras några kablar vilket gör installationen mycket enkel.

 

Den el som behövs för att systemet ska fungera genereras genom rörelseenergi då nyckeln vrids om i låset. Nyckeln är försett med ett chip i vilket information om nyckelns behörighet lagras. Därmed ersätter nyckeln helt de tagar som nu används.

 

Exempel :

 

Låt oss säga att du bor i trappa H. Då fungerar nycklarna i Entredörr mot gata och park även källare och vind i nämnda trappa, alla tvättstugor samt mangelrum och cykelkällare 2 och ditt miljöhus 2. Hyr du cykelgarage passar den också där.

 

Hur påverkar det nya systemet bokning av tvättstuga ?

Den nya nyckeln kommer att fungera på motsvarande sätt som tagarna i dag används för såväl tidsbokning och öppning av tvättstuga och torkrum sker genom RCO tavlan och chipet som finns innan för den färgade brickan.

 

Vad gör jag med min HM-nyckel ?

HM-nyckeln ska återlämnas då vi håller öppet hus.

Vi som har cykelgarage, är det något vi ska tänka på ?

Den nyckel som ni använder till ert cykelgarage idag återlämnas då vi har öppet hus. Tänk på att du måste visa upp kvitto på den uthämtade nyckeln för att få tillbaka din depositionsavgift.

 

Är det något datum som är viktigt för mig att lägga på minnet ?

 

På öppet hus i Mars 2018 är sista dagen som du kan återlämna nycklar med möjlighet att återfå sin deposition.