OVK - vad är det?

07 oktober 2016 OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska göras regelbundet. Syftet är att kontrollera att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant.
Förstoringsglas

Bostadsrättsföreningens styrelse ansvarar för att OVK utförs. Sakkunnig funktionskontrollant, som är certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan ska utses.

Kravet på OVK finns sedan 1991. För fastigheter av vår typ ska OVK utföras vart sjätte år. Senaste detta gjordes var 2013. Vid varje besiktning ska funktionskontrollanten skriva ett protokoll som redovisar resultatet. Kontrollanten ska påtala fel och brister i ventilationen och anteckna dem i protokollet. Kontrollanten ska underteckna protokollet och lämna ett exemplar till byggnadens ägare och skicka ett exemplar till byggnadsnämnden.

De fel och brister som noterats ska åtgärdas. Vid 2013 års OVK informerades de medlemmar som hade brister och de fick i uppdrag att åtgärda felen. Under denna tid hade vi hyrt ut vicevärdsarbetet  och det blev aldrig någon tid för uppföljning.  Däremot kommer uppföljning att ske nu. Bättre sent än aldrig.

De som har fått anmärkningar ska - om de inte redan åtgärdat felen - snarast göra så. Föreningens vicevärd kommer att skicka ut brev till berörda medlemmar och komma överens om tid för efterbesiktning.