Julklappstips

Stjärnhusens fritidslokal fylldes till sista plats när Mikael Gynning från MALMÖ BOKHANDEL besökte Lustans traditionella litteraturafton den 20 november 2008.

Ett tjugotal böcker, genomlästa på fritiden mellan sen kväll och arla morgonstund presenterades kunnigt och engagerande. Imponerande, tyckte många av oss som andäktigt lyssnade på Mikaels berättelser och inspirerande tips på bra böcker.Vi fick också tillfälle att bläddra i de aktuella böckerna och en del av oss åhörare kunde t.o.m. gå hem med en ny bok under armen, om lotteriet fallit väl ut...

I jultiden blir böcker mer aktuella än någonsin. De finaste presenter man kan ge, måhända. Finns i alla prisklasser och av olika svårighetsgrad, för mer och mindre rutinerade läsare.

Några axplock

Årets Nobelpristagare

och mottagare av Dagermanpriset, J.M.G. Le Clézio har skrivit en liten behändig bok med titeln ”Afrikanen”. Den handlar om den då åttaårige författarens första möte med sin far som arbetade som läkare i Nigeria. Detta möte och bekantskapen med afrikanerna och deras vidsträckta savanner har senare kommit att påverka Le Clézios författarskap.

Per Olof Enquist tillhör enligt Mikael Gynning Sveriges bästa nutidsförfattare. I sin själbiografi ”Ett annat liv” skildrar han en mörk sida av sitt liv, nämligen alkoholismen, som utvecklades under en period när han var som mesta framgångsrik. Han berättar i många stycken med humor och strålande formuleringar om sin barndom, studierna och slutligen vägen till författartoppen.

Håkan Nessers ”Berättelsen om herr Roos” är en kriminalroman och ingår i serien om polisen Gunnar Barbarotti. Intrigen går ut på att Valdemar Roos, en av sin omgivning undertryckt man, plötsligt vinner ett par miljoner på en stryktipsrad.

Naturälskare som han är, köper han i hemlighet en liten stuga på landet dit han ibland kan dra sig tillbaka och njuta av skogen och stillheten. En dag finner han en flicka i stugan. Hon är före detta missbrukare. Vänskap uppstår, men när hennes f.d. pojkvän uppenbarar sig på scenen blir det dags för polisen Barbarotti att ta över...

Denna bok finns också som LJUDBOK och uppläsare är Håkan Nesser själv.

Övriga presenterade och rekommenderade böcker

Mary Ann Shaffer - Guernseys litteratur- och potatispajsällskap
Joyce Carol Oates - Dödgrävarens dotter
Åsa Larsson - Till dess din vrede upphör
Helena Henschen - Hon älskade
Ildefonso Falcones - Katedralen vid havet
Johanna Theroin - Nattfåk
Xiaolu Guo - Kortfattad kinesisk engelsk ordbok för älskande
Jo Nesbo- Snömannen
m.fl.

Låt författaren signera din bok!

Malmö Bokhandel kommer att besökas av spännande författare i slutet av november och fram till 23 december. Klicka här här, så finner du närmare information.