Avgift

Avgiften som du betalar till föreningen gör att vi tillsammans kan hålla hela fastigheten i bra skick. Pengarna ska täcka löpande utgifter som till exempel uppvärmning och framtida underhåll.
  • Avierna skickas ut kvartalsvis, alltså fyra gånger per år, i mitten av december, mars, juni och september och administreras av HSB Malmö.
  • HSB erbjuder flera olika sätt för att få dina avier digitalt, som e-faktura och autogiro. Du väljer helt enkelt det som är smidigast för dig. Alla tjänster är kostnadsfria, läs mer på HSBs hemsida.
  • Avierna finns alltid på Mitt HSB. Du har automatiskt ett användarkonto och du loggar in med bankID eller personnummer och lösenord.

IMD för el

[Texten utgår från att det endast är IMD för el, anpassa om ni har ytterligare alternativ för IMD]
Vår förening har valt att ha IMD. Det är en förkortning för Individuell Mätning och Debitering, vilket innebär att förbrukningen av el mäts i varje lägenhet – och att du som boende betalar för din egen förbrukning. 
Syftet är att du ska bli mer medveten om din energianvändning och kunna påverka dina kostnader genom att vara mer sparsam med till exempel din el och ditt vatten.

Hur debiteras IMD?
Förbrukningen debiteras med fyra eller fem månaders förskjutning på avierna och du betalar för förbrukningen från dagen du flyttar in tills den dag du flyttar ut.

Vilken el-leverantör har föreningen?
Vi i styrelsen har valt [skriv här vilken leverantör].

Har vi miljömärkt el?
Vår el kommer från [skriv här vad det är. Om ni har HSB Malmös ramavtal med Energi Försäljning Sverige kan ni skriva så här "Ja, vi miljöcertifierad el från vind-och vattenkraft].

Vem bestämmer priset per kWh i föreningen?
Det är vi i styrelsen som beslutar om vilket pris bostadsrättshavarna ska debiteras.

Är det rörligt elpris för IMD?
Nej, IMD-elpriset är [skriv om det är fast eller rörligt och hur det fungerar].

Jag tror att jag har fått en felaktig avi för IMD, vem ska jag kontakta?
Om du har frågor gällande din förbrukning eller kostnad av IMD, är du välkommen att kontakta mätleverantören som hanterar avläsningen, [skriv kontaktuppgifterna till dem här] 

Kan jag följa min förbrukning digitalt?
Ja, [skriv hur man får tillgång till inloggningsuppgifter om mätleverantören erbjuder detta].

Fler frågor eller funderingar?
HSB Malmö har fler frågor och svar på deras hemsida. Om du inte hittar det du söker är du välkommenatt kontakta  [skriv vem som ska kontakas (styrelsen eller förvaltaren) och länka till kontaktuppgifter].