Andrahandsuthyrning

Föreningen godkänner uthyrning i andrahand. Den maximala tiden du får hyra ut din lägenhet är ett år.
Villkoret för att få hyra ut lägenheten i andra hand är att man har s.k. beaktansvärda skäl. Vad beaktansvärda skäl är, måste bedömas från fall till fall, men arbete eller studier på annan ort räknas oftast som ett sådant. Styrelsen måste dock se till föreningens bästa.
Föreningen behöver bofasta personer som ev. kan ingå i styrelsen, delta i föreningsarbetet och i övrigt få bostadsrättsboendet att fungera.
Din ansökan vill vi ha skriftligen. Blankett för ansökan om 2:a handsuthyrning finns under länken här nedan. Andrahandsuthyrning (pdf-format) Ansökan lämnar du i styrelsens brevlåda eller till någon av styrelsemedlemmarna.
Styrelsen kommer att behandla din ansökan på kommande möte. Styrelsen sammanträder en gång i månaden, med undantag för juli.
Bostadsrättslagen [BRL 7 kap 6,10,11 §§] reglerar vad som gäller vid upplåtelse i andra hand, när hela lägenheten hyrs ut.

Vad är en andrahandsupplåtelse?
En andrahandsupplåtelse är när någon annan än Du självständigt använder Din lägenhet. Detta gäller även om Du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen. Det krävs inte heller att du tar betalt av den som använder lägenheten.

Måste jag ha styrelsens tillstånd?
Om du vill hyra eller låna ut Din lägenhet ska Du ansöka om styrelsens godkännande. Du ska ange vilken tidsperiod ansökan avser, varför Du vill hyra ut samt namn och personnummer på den ska bo i lägenheten.

Hur vet jag om styrelsen godkänt min ansökan?
Styrelsen lämnar vanligtvis besked om sitt beslut skriftligen.

Vad händer om jag hyr ut utan tillstånd?
Om Du hyr eller lånar ut lägenheten utan tillstånd riskerar Du att förverka nyttjanderätten. Det innebär att föreningen har rätt att säga upp Dig till avflyttning. Du kan också komma att avhysas och få lägenheten tvångssåld.

Har jag rätt att byta hyresgäst under den tid som tillståndet gäller?
Tillståndet gäller endast en viss bestämd hyresgäst. Vill Du hyra ut till någon annan krävs nytt tillstånd.
Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand räknas som hyresvärd. Det finns alltså inget hyresförhållande mellan andrahandshyresgästen och bostadsrättsföreningen.
Som medlem i föreningen har du vid uthyrande i andrahand fortfarande ansvar för lägenheten gentemot bostadsrättsföreningen. Detta innebär att det är medlemmens ansvar att årsavgiften inbetalas i rätt tid!

Avgift?
En bostadsrättsinnehavare som hyr ut i andra hand får endast ta ut en hyra som motsvarar bruksvärdet. Detta får man fram genom att se hur hög hyran är för en motsvarande hyreslägenhet i allmännyttan.
Är lägenheten möblerad får uthyraren göra ett påslag som motsvarar 10 procent av möblernas värde på årsbasis.

OBS. Det är det begagnade värdet som räknas!

Det är dock inte tillåtet att utan vidare ta ut hela sin egen kostnad för lägenheten, dvs. avgiften plus räntan på lånen. Hyran får inte vara högre än hyran för en motsvarande hyreslägenhet.
Tas för hög hyra ut kan man bli återbetalningsskyldig om hyresgästen anmäler ärendet till hyresnämnden.

En vanlig missuppfattning är att den som hyr ut en bostadsrätt har rätt att ta ut en hyra som täcker avgiften och kostnader för lånen. Så är det inte. 
Bruksvärdesprincipen gäller för bostadsrättsuthyrning. Vad du har i avgift och i lånekostnader har ingenting att göra med vad du har rätt att ta ut av andrahandshyresgästen.

Hemförsäkring
Medlemmens hemförsäkring täcker inte andrahandshyresgästen och bör teckna en egen hemförsäkring när du bor i andra hand.
Villkoren vid andrahandsuthyrning varierar mellan olika försäkringsbolag. Kontakta därför aktuellt försäkringsbolag och fråga vad som gäller.
Saknar andrahandshyresgästen helt försäkring rekommenderar vi att man fixar det. Lämpligen bör försäkringen också innehålla en ansvarsförsäkring som täcker skador på hyrd egendom.

Hur bostadsrättshavaren får använda lägenheten
- Utdrag ur bostadsrättslagen

“6 § Bostadsrättshavaren får inte använda lägenheten för något annat ändamål än det avsedda. Föreningen får dock endast åberopa avvikelse som är av avsevärd betydelse för föreningen eller någon annan medlem i föreningen.
Om en bostadslägenhet som inte är avsedd för fritidsändamål innehas med bostadsrätt av en juridisk person, får lägenheten endast användas för att i sin helhet upplåtas i andra hand som permanentbostad, om inte något annat har avtalats.

10 § En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Detta gäller även i de fall som avses i 6 § andra stycket.
Samtycke behövs dock inte:
1. om en bostadsrätt har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning enligt 8 kap. av en juridisk person som hade panträtt i bostadsrätten och som inte antagits till medlem i föreningen, eller
2. om lägenheten är avsedd för permanentboende och bostadsrätten till lägenheten innehas av en kommun eller ett landsting.
Styrelsen skall genast underrättas om en upplåtelse enligt andra stycket. Lag (1995:1464).

11 § Vägrar styrelsen att ge sitt samtycke till en andrahandsupplåtelse får bostadsrättshavaren ändå upplåta hela sin lägenhet i andra hand, om han under viss tid inte har tillfälle att använda lägenheten och hyresnämnden lämnar tillstånd till upplåtelsen. Sådant tillstånd skall lämnas, om bostadsrättshavaren har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.
I fråga om en bostadslägenhet som innehas av en juridisk person krävs det för tillstånd endast att föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.
Ett tillstånd till andrahandsupplåtelse kan begränsas till en viss tid och förenas med villkor.”