Avslutat: Införande gemensam el

På den här sidan kommer vi att uppdatera med den senaste informationen gällande införande av gemensam el

  

Mars 2019:

Installationen av gemensam el är avslutad av Skåneinstallatören. EON har börjat skicka ut slutfaktura för de el-abonnemang som avslutats hos respektive medlem. Föreningen tar nu över alla abonnemang, och elen kommer framöver att faktureras tillsammans med månadsavgiften. Denna skickas ut kvartalsvis, så viss eftersläpning kommer finnas, och första avin kommer i juli förhoppningsvis. För inköp av el har föreningen tecknat avtal via HSBs riksavtal, priset är det mest förmånliga och elen kommer från 100 % vattenkraft.

  

Januari 2019:

Tillstånd har beviljats av EON, vilket har varit ett krav för att kunna göra bytet av elmätare. Med start den 15:e februari kommer varje trapphus nu att fåt sina elmätre utbytta. Bytet beräknas vara klart till månadsskiftet februari-mars. Information kommer sättas upp i trapphusen. Under den dag som bytet görs för respektive trapphus så kommer elen att behöva vara avstängd under hela dagen. 

Föreningen kommer nu att påbörja upphandligen av elleverantör för hela föreningens elförbrukning, inklusive samtliga lägenheters hushållsel. Valet av elleverantör kommer göras utifrån dels pris men också utifrån miljökrav.

 

Juni 2018:

Styrelsen beslutar att Skånneinstallatören tilldelas uppdraget att genomföra arbetet med att inför gemensam el. Upphandling av el-leverantör kommer att genomföras under hösten.

 

April 2018:

En enhällig årsstämman röster JA till att inför gemensam el i HSB Brf Lundagården. Antalet röstberättigade som deltog var 40 st (plus en inlämnad fullmakt, totalt 41 röster).

 

 

Februari 2018:

Medlemsmöte hålls gällande gemensam el. Närvarar gör Fredrik Ståhl från Bredablick Fastighetspartner som informerar om vad gemensam el innebär.

Sammanfattning från mötet:

 

Ett beslut om införande måste tas av stämman, som är föreningens högsta beslutande organ och innefattar alla medlemmar. Förslag om att införa gemensam el kommer upp för beslut på årsmötet som hålls i början på april. För att beslutet ska vara giltigt räcker det med enkel majoritet, vilket innebär mer än hälften av de som närvarar. Ett beslut av stämman att införa gemensam el innebär att man ger styrelsen, eller den leverantör styrelsen handlar upp, fullmakt att säga upp samtliga medlemmars elabonnemang och överföra dessa till föreningen. Detta innebär att samtliga medlemmar i framtiden kommer debiteras för sin elförbrukning på månadsavin från Bredablick. Elförbrukningen kommer vara tydligt märkt som en separat rad på avin och varje medlem betalar endast för sin egen förbrukning.

 

Vad är då vinsten med detta?

Det vi alla medlemmar vinner på detta är att istället för att var och en betalar en fast avgift till elnätsägaren EON för sitt abonnemang, kommer det nu bara finnas ett abonnemang för hela föreningen och därmed slipper vi en kostnad som med alla lägenheter inräknade blir en rätt rejäl summa. Dessutom kommer föreningen köpa in all el som används (den rörliga delen på er elräkning idag), vilket med en större volym bör kunna köpas in till en lägre kostnad än vad varje hushåll kan göra idag. Den totala besparingen räknar Bredablick med ligger på någonstans 1000-1500 kr per lägenhet och år, tillsammans för föreningen blir detta flera hundratusen kronor på några års sikt och att det då endast kommer ta uppskattningsvis 2,7 år innan hela den investering föreningen behöver göra i ny utrustning är intjänad.

På mötet dök det upp frågor om den el som föreningen kommer behöva handla upp, och då gällande miljöhänsyn och annat. Styrelsens intention är att den el som köps in både ska vara bra ur ett miljömässigt perspektiv men också ur ett ekonomiskt perspektiv.