Viktigt att veta

Månadsavgiften går huvudsakligen till direkta driftskostnader för fastigheten såsom värme och vatten men även till framtida underhåll. 

Bredband, kabel-TV, hobbyrum, pingisrum, vatten och värme ingår i månadsavgiften. Du kan direkt påverka framtida avgiftshöjningar genom att vara aktsam med föreningens utrustning och sparsam med energi. Till exempel att stänga av värmen när du vädrar, släcka ljuset i tvättstugan när du inte är där och vara aktsam om föreningens inventarier.

Balkonger
Parabolantenner, markiser och liknande får inte monteras så att de sticker ut utanför fasaden. Om du vill sätta upp vindskydd på din balkong ska dessa vara orangea eller blå- och vitrandiga med vertikala ränder. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen.

Brandskydd
Brandvarnare ska finnas i varje lägenhet. Saknas det i din lägenhet måste du själv skaffa en ny och se till att den fungerar.Ta för vana att testa brandvarnaren en gång per halvår. 

I fastigheten finns även en gemensam brandlarmsanläggning. Denna är främst till för att varna grannar i händelse av brand och för att snabbt kunna upptäcka bränder och/eller rökutveckling på vind och i källare.

Om du upptäcker en brand, tryck på larmknappen i trapphuset och ring 112. Brandlarmet är inte kopplat till brandkåren. Om larmet löst ut och du ser något som tyder på att det brinner – ring 112. Normalt ska du stanna i lägenheten, så länge det inte brinner i din egen lägenhet. Om det brinner avgör brandkåren om lägenheterna behöver utrymmas.

Bredband och TV
I månadsavgiften ingår anslutning till kabel-TV som enkelt kan kompletteras med fler kanaler. Även bredband ingår i månadsavgiften, kom ihåg att registrera dig när du flyttar in och avregistrera dig om du flyttar ut. Om något inte fungerar, kontakta operatören för support. Kontaktuppgifter finns i trapphusen.

Reparationer och underhåll
Du sörjer själv för lägenhetens inre underhåll. Föreningen ansvarar för fasta installationer som rörstammar, trapphus, källare, elledningar, vind, fasader, yttertak och trädgård samt den dagliga driften.

Tänker du reparera eller renovera lägenheten så kontrollera att det du tänker göra inte är sådant som kräver särskilda tillstånd, t.ex. bygglov. Särskilt tillstånd krävs bland annat om bärande väggar ska rivas. Kontakta styrelsen om du planerar att göra större renoveringar.

Om du renoverar ditt badrum kan du i vissa fall få bidrag från föreningen för att byta golvbrunn. Kontakta styrelsen för mer information.

Vinds- och källarförråd
Till de flesta lägenheter hör både vinds- och källarförråd. Dessa ska vara märkta med lägenhetsnummer och vara låsta, även om de inte används. Det är förbjudet att förvara brandfarliga vätskor och gasbehållare i dessa förråd.

Säkerhetsdörrar
Om du vill byta ut din tamburdörr till en säkerhetsdörr ska dörrens utsida vara i ekfärgad. Tänk på att dörren ska vara hängd på exakt samma sätt som din gamla för att inte hindra dina grannar att passera.

Fond för inre underhåll
Det finns inga reparationsfonder för inre underhåll av lägenheterna i föreningen.

Försäkring
Föreningen har en fastighetsförsäkring. Du bör också känna till att fastighetsförsäkringen inte reglerar skador på din egen egendom. Föreningen har tecknat en gemensam tilläggsförsäkring för alla medlemmar. Detta betyder att du inte behöver teckna en extra tilläggsförsäkring för bostadsrätter, även känt som bostadsrättstillägg. Du bör se till att du har en hemförsäkring som är anpassad för ditt behov.

El – säkerhetsbrytare, huvudsäkringar och elmätare
I din lägenhet sitter säkerhetsbrytare som ska lösa ut om det uppstår något elfel i din lägenhet. Om det blir strömlöst i din lägenhet ska du först kontrollera om någon av säkerhetsbrytarna löst ut. I så fall kan du slå till dessa igen. Om det bryter igen är det sannolikt något fel någonstans testa då med att slå av den apparat som verkar förorsaka felet och testa om det fungerar då.

Ibland kan en huvudsäkring lösa ut. Dessa sitter i källaren nedanför elmätarna med det tresiffriga lägenhetsnumret står angivet ovanför lägenhetens säkringar. Vid säkringarna står också en beteckning med två bokstäver och en eller två siffror. Samma beteckning står också på din mätare, som finns ovanför säkerhetsskåpen.I källaren sitter också din elmätare, med samma nummer som din lägenhet.

Föreningen har gemensam el, det innebär att du inte har något eget elavtal. Din elförbrukning kommer på månadsavgiftsavierna kvartalet efter förbrukningen.

Felanmälan
Om du vill rapportera trasiga glödlampor, tvättmaskiner eller något annat finns flera alternativ för felanmälan.

Elektroniskt via HSB-portalen. www.hsbportalen.se (inloggning krävs) eller via länk från föreningens hemsida. Du kan även ringa HSB-boservice på telefon: 010-44 23 000.

Jouranmälan
HSB-boservice kan du också kontakta om det uppstår akuta fel under kvällstid eller helger. De har öppet dygnet runt och hanterar akuta fel. Det gäller även om du upplever obehag eller om obehöriga personer befinner sig i fastigheten.

Regler
Dina rättigheter och skyldigheter regleras i lag samt i föreningens stadgar.

Upplåtelse i andra hand
Lägenheten får hyras ut maximalt ett halvår i taget, till exempel vid arbete och studier på annan ort. All uthyrning i andra hand ska på förhand godkännas av styrelsen. Du är ansvarig för lägenheten i förhållande till föreningen vid andrahandsupplåtelse. Du kan läsa mer i nedanstående PDF-fil, riktlinjer för andrahansupplåtelse.

Ansökan om andrahandsupplåtelse ska lämnas in till styrelsen på nedanstående blankett i god tid innan uthyrningen ska börja. Du ska också styrka skälet till andrahandsupplåtelsen, till exempel med ett intyg från arbetsgivare. Andrahandsuthyrning ska ske med skriftligt hyresavtal, där uthyrningstiden (max sex månader) ska stå angiven. 

Överlåtelser
När du säljer din lägenhet via en mäklare tar denne ofta hand om all administration. Om du säljer den utan mäklare måste du som säljare ta kontakt med HSB:s avdelning för överlåtelser för att få de rätta överlåtelse dokumenten samt kontakta styrelsen för syn av lägenheten.

När du flyttar
När du flyttar är det ofta så att man vill rensa ut och slänga en del saker. Tänk på att detta inte får slängas i vårt miljöhus utan du måste själv ta detta till återvinningscentralen.