Renovering

Vill du renovera eller bygga om din lägenhet krävs i vissa fall skriftligt tillstånd från styrelsen. Skyldigheten att ansöka om tillstånd beskrivs i Bostadsrättlagen (1991:614) 7 kap. Enligt lagen behövs skriftligt tillstånd för:

·  Ingrepp i en bärande konstruktion

·  Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten (tex renovering av badrum eller kök)

·  Annan väsentlig förändring av lägenheten

 

Inför byggstart

Inga störande arbeten får genomföras på vardagar mellan kl. 18.00 och 07.00. För arbete under helger samt röda dagar krävs godkännande från styrelsen och ansökan om detta.

Grannar i samtliga trappuppgångar skall informeras, exempelvis genom ett meddelande i trapphuset, senast två veckor innan påbörjandet av ombyggnads- eller renoveringsarbeten.

Särskilt när det gäller rivning av våtrum, kök, väggar, etc., som ofta genererar betydande mängder damm, är det av yttersta vikt att täcka frånluftskanaler (kök och badrum) för att förhindra att byggdamm tränger in i ventilationsaggregatet. Att hyra en luftrenare kan vara ett användbart tips i detta sammanhang.

Tappvatten (kranvatten) avstängs genom en ventil i innertaket ovanför varje lägenhetsdörr.

Trapphuset skall kontinuerligt städas av lägenhetsinnehavaren som genomför renoveringen. Om kravet inte efterlevs kommer styrelsen att ombesörja städning utan dröjsmål på innehavarens bekostnad. Byggavfall och byggmatrial får inte förvaras i trapphus eller runt fastigheten.

Bostadsrättsinnehavaren står själv ansvarig för de kostnader som föreningen enligt lagar och förordningar kan åläggas, om de direkt har samband med bostadsrättsinnehavarens ombyggnadsarbeten.

Ansökan för skriftligt godkännande

Ansökan skickas till styrelsen via mail eller lämnas i styrelsens brevlåda senast sex veckor före arbetets start. I ansökan ska det redogöras för;

·  vad som ska byggas om

·  tillvägagångssätt

·  vilka entreprenörer som ska anlitas för arbetet

·  samt eventuella beräkningar

 

Vid ansökan ska samtliga nödvändiga handlingar bifogas för att möjliggöra styrelsens beslut i ärendet, inklusive bygglov, ritningar och eventuella sakkunnigutlåtanden. Det är viktigt att notera att påbörjande av arbeten ej är tillåtet utan det skriftliga tillståndet från styrelsen.

Tillstånd från Malmö stad
Vid större renoveringar eller ombyggnationer som gör att lägenheten ändrar karaktärsdrag eller kulturhistoriskt värde kan det även behövas tillstånd från bygglovsenheten i Malmö stad. Sådant tillstånd kan även behövas vid ingrepp i bärande konstruktioner. 

Försiktighetsåtgärder

Det skadar aldrig att vara försiktig. Skulle det uppstå en skada som drabbar andra lägenheter i fastigheten kan den som orsakat skadan bli ersättningsskyldig. Försäkringsbolagen kräver allt oftare den som orsakat skadan på full ersättning. Det ligger i bostadsrättsinnehavarens privatekonomiska intresse att kontrollera att anlitad hantverkare är korrekt försäkrad.

Anlita alltid ett auktoriserat företag, då är du säker på att arbetet utförs enligt Boverkets Byggregler (BBR) och gällande branschregler. Vid våtrumsrenovering skall tätskiktet (fuktspärren) utföras av firma som är certifierad enligt PER (Plattsättningsentreprenörers Riksförening) eller BKR (Byggkeramikrådet). Observera att detta är ett krav från bostadsrättsföreningens försäkringsbolag. Vid ingrepp i bärande väggar eller bjälklag skall konstruktionsberäkningar utföras av en konstruktör. Vid elarbeten skall installationen utföras av en behörig elinstallatör. Information om kvalitetskrav samt behörighets- och kompetenskrav finns att hämta från följande organisationer:

·  Elsäkerhetsverket

·  GVK (Svensk Våtrumskontroll)

·  BKR (Byggkeramikrådet)

·  PER (Plattsättningsentreprenörers Riksförening)

·  Säker Vatten

 

All renoverings- eller ombyggnadsarbete som kräver skriftligt godkännande från styrelsen skall systematiskt dokumenteras under pågående arbetsprocess. Fotografier skall tas vid varje betydande etapp och skickas till styrelsen efter arbetets fullbordan. Hantverkarens självkontrollprotokoll bör likaså delas med styrelsen efter slutfört arbete.

Du är alltid välkommen att kontakta styrelsen om du är osäker på om renoveringen kräver ett skriftligt tillstånd. Även om renoveringen eller ombyggnaden inte kräver skriftligt tillstånd uppmuntras du som ansvarar för genomförandet av renoveringar att ingående informera styrelsen om samtliga renoveringsplaner. Tänk även på att informera grannar. För mindre omfattande arbeten, såsom målning och tapetsering, behövt inget skriftligt godkännande.

Särskilda regler för vissa arbeten

Bostadsrättföreningen ansvarar för golvbrunnen i badrummen. Vid byte av golvbrunn anlitas, om inget annat bestäms, en av styrelsen anlitad rörmokare som utför arbetet. Bostadsrättsföreningen står för kostnaden för byte av golvbrunnen.