Ombyggnad och renovering i lägenheten

Du måste ansöka om styrelsens tillstånd vid ombyggnad som innebär ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten och annan väsentlig förändring i lägenheten. I ansökan om tillstånd ska den planerade förändringen med beskrivas med en ritning/skiss över förändringen och bifogas beskrivningen. Ange planerad byggstart och färdigställandedatum.

Ansökan godkänns av styrelsen under förutsättning att bostadsrättshavaren söker och beviljas bygglov/gör bygganmälan hos kommunen för åtgärderna när detta krävs samt att åtgärderna inte är till skada eller olägenhet för bostadsrättsföreningen.

När bygganmälan är inskickad, alternativt bygglov är beviljat och godkänt, ska kopia av samtliga handlingar skickas till styrelsen för arkivering. Även en kopia av det intyg/godkännande som utfärdats av kvalitetsansvarig ska skickas in. När byggnationen är slutförd ska styrelsen ges möjlighet att göra tillsyn för att se att förändringen i lägenheten överensstämmer med inlämnad ritning eller skiss.

Du ska, om bostadsrättsföreningen bedömer nödvändigt, teckna avtal med föreningen om  t.ex. besiktning, intyg och underhållsansvar.

El-, rör-, ventilations-, kakel- och våtrumsarbeten ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Kräv intyg från hantverkaren som styrker att arbetet är fackmannamässigt utfört när du får något installerat, annars riskerar du att bli skadeståndsskyldig vid skada.

Försäkringsbolag kräver intyg som styrker fackmannamässigt utfört arbete. Vid försäljning av bostadsrätten är det bra att kunna visa att arbetena är fackmannamässigt utförda.