Nu byter vi stadgar till HSB normalstadgar

29 juni 2023

Vad är normalstadgar och varför byter man dem nu 

Enligt lag måste alla bostadsrättsföreningar ha stadgar och vår bostadsrättsförening använder sig av HSB normalstadgar. Det är nämligen viktigt att alla medlemmar känner sig trygga med att det finns genomarbetade standgar - och nu är det dags för att uppdatera dem. Stadgar reglerar bland annat vilket ansvar föreningen, respektive bostadsrätthavare, har när det gäller underhåll och reparationer. Det främsta anledning till att man ändrar stadgar är att de behöver anpassas till aktuellt lagstiftning. Dessutom har språken och strukturen uppdaterats, så att det blir enklare att hitta rätt. 

Vilka är ändringararna 

Det senaste versionen heter HSB normalstadgar 2023 för bostadsrättsföreningar. Kortfattat kan de mest centrala ändringarna sammanfattas på följande sätt: 

- ändringar i §37 beträffande vilka ändringar bostadsrättshavare får göra i lägenheten och när styrelsens tillstånd behöver hämtas. Dessutom ges möjlighet till att begära att hyresnämnden provar en tvister frågan.

- reglering i §36 kring avhjälpande av brist i lägenhet utökas till att även omfatta situationer  då en bostadsrätthavare utför en åtgärd i strid med §37 

- ytterligare en förverkandegrund införs i §44 gällande situationen då en bostadsrättshavare utan behövligt tillstånd utförd en åtgärd för vilken tillsstånd krävs enligt §37

- ändringar i §13 och § 29 som syftar till att göra årsredovisningen mer lättbegripligt och göra det lättare för enskilda att utifrån årsredovisningen bilda sig en uppfattning om föreningens ekonomiska ställning.  

När och hur går bytet till 

HSB jurist presenterar och lägger fram förslag till ändringar anpassade för Brf Vega, därefter tas beslut på extrastämma.