I lokalhyresavtalet regleras förhållandet mellan hyresvärden och hyresgästen. Avtalen kan vara utformade på olika sätt beroende på vem som tagit fram hyresavtalet och när så gjordes. Det är inte helt enkelt att på egen hand utläsa om det lokalhyresavtal som finns är bra eller om det kanske är dags omförhandla villkoren i lokalhyresavtalet.
HSB Riksförbunds jurister hjälper er gärna att gå igenom de delar som kan förtydligas och förbättras i samband med en omförhandling av era lokalhyresavtal.
Detta ingår i erbjudandet:
För medlemmar i HSB är priset 11 900 kronor exklusive moms. För bostadsrättsföreningar och andra hyresvärdar som inte är medlemmar i HSB är priset 14 500 kronor exklusive moms. Arbete med att ta fram särskilda bestämmelser och andra villkor som inte omfattas av paketerbjudandet sker på löpande räkning enligt HSB Riksförbunds gällande prislista.
Välkommen att kontakta HSB Riksförbunds jurister via juristerna@hsb.se eller 0771-472 472 för att ta del av paketerbjudandet eller för mer information.
Omförhandling av lokalhyresavtal innebär att hyresgästen sägs upp för villkorsändring. Vid uppsägning av lokalhyresavtal finns det en hel del att tänka på. Här listar vi några av de vanligaste fallgroparna.
Uppsägningen ska innehålla information om vilket hyresavtal och till vem handlingen riktar sig. Det händer att hyresvärdar anger fel part i uppsägningen, exempelvis om man angett den fysiska personen som hyresgäst i stället för den juridiska personen som var den som faktiskt stod på hyresavtalet. I vissa situationer kan det också vara knepigt att utläsa vem som är hyresgäst, till exempel om det finns flera olika bolag i samma koncern. Det är också viktigt att det tydligt framgår vem som är avsändare.
Det är viktigt att uppsägningen sker vid rätt tidpunkt! Om uppsägningen görs för sent riskeras avtalet att förlängas med en ny hyresperiod vilket kan innebär att avtalet förlängs flera år på oförändrade villkor.
När ett avtal sägs upp för villkorsändring behöver hyresvärden precisera de nya villkoren i uppsägningen vilket oftast sker genom att ett förslag till nytt avtal bifogas uppsägningen. Det ska tydligt framgå att hyresvärden avser att omförhandla villkoren. För det fall uppsägningen inte tar upp de nya villkoren riskerar hyresvärden att förlora hyresgästen. Hyresvärden riskerar också att betala skadestånd till hyresgästen
En uppsägning ska alltid vara skriftlig. Vidare är utgångspunkten att en uppsägning ska delges. Det är avsändaren som ska kunna styrka att delgivning skett på rätt sätt. Utan delgivning blir uppsägningen ogiltig.
En lokalhyresgäst som hyrt en lokal i mer än nio månader har ett indirekt besittningsskydd vilket innebär att hyresgästen kan ha rätt till skadestånd vid uppsägning, till exempel om hyresvärden säger upp lokalhyresavtalet utan saklig grund eller om hyresvärden vid uppsägning för villkorsändring uppställer oskäliga villkor. Hyresgästen skadestånd ska omfatta flyttningskostnader, värdeminskning på hyresgästens egendom och kvarvarande värde av ändringsarbeten som hyresgästen har bekostat.