Ostron-Nytt November 2022

28 december 2022 Höjning av månadsavgifterna på bostäder m m inför 2023

Budgetmöte
Styrelsen har haft budgetmöte med föreningens ekonom på HSB. Kommande år är inte som andra år när det gäller höjningsbehov av månadsavgifterna för 2023. Detta beror delvis på att föreningens elavtal går ut vid årsskiftet och att räntorna kommer att gå upp på våra lån.

En anledning till att höjningsbehovet är mycket större än vanligt är att föreningens fasta elavtal övergår till rörligt elavtal kommande årsskifte. De fasta elpriserna är så mycket högre än de rörliga elpriserna. Därför budgeterar vi med en höjning från dagens 55 öre/kwh inkl moms till drygt 3 kr/kwh inkl moms. Föreningen förbrukar ca 630 000 kwh/år.

Ytterligare en anledning är att ett av föreningens lån om 10 miljoner kr villkorsändras i slutet av november 2022. Från idag 1,03 % till beräknat ca 4 %. Föreningen har ytterligare två lån om sammanlagt 20 miljoner kronor varav 10 miljoner kronor av dem villkorsändras i juni 2023.

Av ovan anledning har föreningen behov av att höja månadsavgifterna för bostäderna med 38 %.

Exempel: 
Om månadsavgiften är 4 000 kr blir den nya månadsavgiften 5 520 kr.

 IMD – individuell mätning och debitering av el 
Styrelsen har därför som förslag att införa IMD, individuell mätning och debitering av el. Elkostnaden, som idag ingår i månadsavgiften, övergår då till den enskilde medlemmen – att var och en betalar för den el man förbrukar. Det innebär att föreningen installerar en elmätare i varje lägenhet och elkostnaden kommer separat på månadsavin med viss eftersläpning. Elförbrukningen kan medlemmen kontrollera direkt i sin lägenhet, via dator eller via en app.

Styrelsen har beslutat att höja månadsavgifterna med 10 % på bostäderna. 
Om IMD av el installeras kommer vi inte undan en höjning av månadsavgifterna. Styrelsen har beslutat höja månadsavgifterna med 10 %, vilket även motsvarar inflationen.

Exempel:
Om månadsavgiften är 4 000 kr blir den nya månadsavgiften 4 400 kr.

Avgifter på parkeringsplatser och garageplatser höjs 
I samband med att höjningsbehovet av månadsavgifterna på bostäderna är stor, kommer vi samtidigt att höja avgifterna på parkeringsplatser och garageplatser med 50 kr. En parkeringsplats höjs från 100 kr till 150 kr, en garageplats utan el från 150 kr till 200 kr och en garageplats med el (motorvärmare) från 200 kr till 250 kr per månad.

Bredband- och TV-avgift höjs
Avgiften för tv och bredband (informationsöverföring) höjs till föreningens faktiska kostnad på 240 kr/mån/lägenhet.

Informationsmöten
Styrelsen bjuder in till tre mötestillfällen om information angående IMD, budget och höjda avgifter. Välkommen på en av följande tider:

Datum:          Måndag, 28 november 2022.
Tid:                 Kl. 10-11, kl. 14-15 och kl. 18-19. 
Plats:           Föreningslokalen Gransikagatan 6.

Extra stämma den 15 december Styrelsen kommer att kalla till en extra stämma torsdagen den 15 december 2022, Kl. 18.00 i föreningslokalen. Då kommer vi att behandla förslaget om IMD, som styrelsen ser som en av vägarna att klara föreningens ekonomi. Avslutningsvis vill vi informera om att vi inte är ensamma om dessa höjningsbehov. Flera föreningar sitter i samma sits p g a dyr el och höjda räntor om detta är till någon tröst.