Balkongavgift är inte hyra

02 april 2019 Några medlemmar har ifrågasatt att vi tar ut balkongavgift redan från den 1 april. Vi vill därför informera om beslutet och skillnaden mellan hyra och månadsavgift. Du kan också börja använda din balkong med förbehåll att du kan göra plats åt hantverkarna som kommer för att göra klar din balkong.

Hyra

När du hyr något betalar du hyra (normalt marknadsmässig hyra som bl.a. påverkas av tillgång och efterfrågan) för att få använda något. Då betalar du bara för den tid du kan använda det du hyr.

Avgift till en bostadsrättsförening (BRF)

I en bostadsrättsförening är du delägare i fastigheten genom ditt medlemskap i föreningen. Det betyder, att du tillsammans med de övriga medlemmarna ansvarar för alla utgifter i föreningen. Betalningsansvaret uppstår redan när kostnaden uppstår. Du betalar din andel av BRF:s kostnader genom en månadsavgift (i detta fall balkongavgift) som styrelsen beslutar om.

Betydande utgifter för balkongerna uppstod redan när vi betalade ut första delbetalningen till Balco. Kanske borde vi ha börjat ta ut balkongavgift redan då, men styrelsen har diskuterat frågan och tagit beslut om att ta ut balkongavgift från och med den 1 april. Det är inte avgörande om balkongerna kan nyttjas eller inte när vi börjar ta ut avgift.

Kan du använda din balkong?

Vi har kollat upp vad som gäller, och du får använda din balkong även om inplåtning och elmontage inte är klart. Däremot måste du vara beredd att göra plats åt plåtslagaren och elektrikern när de kommer.

Styrelsen