Hur sorterar vi våra sopor och matfett

21 december 2020 Hjälp oss att hålla ordning i soprummet och våra avloppsledningar

I samband med Jul- och Nyårshelgen så får vi extra mycket sopor. För allas trevnad vill vi vädja till er att hantera soporna så vi slipper överfulla sopkärl.

Kartong- och pappersförpackningar måste plattas till (skäras/rivas) så att inte sopkärlen svämmar över. Är sopkärlen med förpackningar och glasflaskor fulla så ber vi er att ta avfallet till Kronans Återvinningscentral alternativt ta det med er hem igen.

Det är mycket bokningar till minigym och bastu under jul- och nyårshelgen. Tänk på att, för allas trevnad, rengöra maskiner efter användning samt att städa efter er i bastun/relaxen. Se Basturegler som finns anslaget i bastu/relax.

En tråkig utveckling, som måste brytas, har inträffat. Det har försvunnit 2 st 5 kg’s vikter från minigymmet. Hoppas dom återlämnas snarast.

 

Och så har vi vårt matfett!

Var matsmart i jul! Ta hand om överblivet matfett, inläggningar och spad på rätt sätt. Häll det inte i diskhon eller toalettstolen, matfett hör inte hemma i avloppet.

Var matsmart - Gör så här

Stekfett: 

Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i soporna som brännbart. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet istället kan återanvändas för biogasproduktion.

Flytande matfett: 

Häll använd avsvalnad matolja i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lägg den i brännbart. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igenproppade avloppsrör. Ett annat sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.

Inläggningar och såser: 

Häll eller skrapa ned rester av inläggningar, skinkspad och såser i Pet-flaskor eller tetrapak med skruvkork och lägg den i brännbart.