Trivselregler

Bostadsrätt är en boendeform där du själv är med och äger huset du bor i. Bostadsrätten innebär också ansvar och skyldigheter att tillsammans med bostadsrättsföreningens övriga medlemmar ta väl hand om såväl den egna bostaden som de utrymmen, inne och ute, som ni disponerar gemensamt.


Ansvarsfördelningen mellan dig och bostadsrättsföreningen finns reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Förenklat gäller att du ansvarar för din lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för fastigheten (fasad, tvättstuga, förråd, trapphus, gård, skötsel och underhåll).


Bostadsrättslagen reglerar dels frågor som rör nyttjanderätten mellan medlemmarna och bostadsrättsföreningen, dels föreningsrättsliga frågor. Bostadsrättsföreningens stadgar ger ramarna i frågor som bland annat rör skötsel, medlemmarnas inflytande och styrelsens befogenheter. Att bli medlem i en bostadsrättsförening innebär också att du accepterar föreningens stadgar och åtar dig att följa dem.


För att kunna köpa en bostadsrätt måste styrelsen godkänna dig som medlem i bostadsrättsföreningen. Om styrelsen bedömer att en person inte kan sköta sina ekonomiska åtaganden gentemot föreningen kan den vägra medlemskap.


Föreningsstämma hålls en gång per år och är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ. Stämman väljer styrelse, revisorer, valberedning samt en representant till den regionala HSB föreningen.

Balkonger/ Uteplatser/ Markiser:

Du får inte piska eller damma mattor från balkongen som skall skottas vid behov. Grillning är förbjudet pga brandrisk samt att os kan besvära grannar. Blomlådor bör placeras innanför räcket.
Om ni ska bygga uteplats måste ni kontakta styrelsen. Grillning på altan gäller detsamma som för balkong. Altan/uteplats eller markyta runt om, är INTE uppställningsyta för skotrar, fyrhjulingar, båtar, säpvagnar mm. Studsmatta och pool är inte tillåtet varken på altan eller på markyta.  

 Brandvarnare:

Bostäder byggda 1998 och framåt måste enligt lag ha fungerande brandvarnare. För bostäder byggda tidigare finns ett allmänt råd från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att brandvarnare bör finnas i bostaden. För din egen säkerhet bör Du se till att Du har fungerande brandvarnare.

Tvättstuga:

I sex källarhus finns det tvättstugor, i tre av dem även grovtvättmaskiner. Bokning sker i respektive tvättstuga med låskolv. Efter tvätt har man skyldighet att rengöra torkskåp, tumlare, golv och tvättmaskiner för allas trevnad.

Cykelförvaring:
Förvara cyklar i takkrokarna i gemensamhetsförrådet för respektive hus .
Cyklar som aldrig används bör av utrymmesskäl snarast tas bort!
Utomhus skall cyklarna ställas i cykelställen! Mopeder och cyklar få ej ställas i portarna!

Trapphus:

Inga möbler eller väggdekorationer får ställas/hängas upp i trapphusen, med tanke på brandskyddet.
Städning och snöröjning/ sandning av trapphus/portar sköts av entreprenör.  Sandhink finns i trapphus/ gamla soprummet. Givetvis är det möjligt för den som önskar att snöröja på helger och utanför arbetstid. 

Källarförråd Gemensamma:
För varje hus finns ett gemensamt förråd i något av våra 6 källarhus. Tänk på att detta utrymme delas mellan 8 eller 12 lägenheter. Allt som förvaras där måste vara märkt med lägenhetsnummer eller adress. Annars finns risk att omärkta saker kastas vid den årliga höststädningen av de gemensamma förråden.

Soprum:

Vi har fyra soprum med kärl för de flesta saker som ska återvinnas. Varje medlem måste dock ta hand om större emballage, t.ex. wellpapp runt möbler och annat skrymmande. Kör det till Kronan eller annan återvinningscentral (ÅVC). Större restavfall, möbler, TV, kyl, frys, spis, badkar etc. måste var och en forsla bort själv.
Jord från balkonglådor och krukor och liknande lämnas som trädgårdsavfall på ÅVC, inte i kompost-kärlet i soprummet. Alternativt kan jorden användas till förbättring runt buskar och häckar. Blommorna kan läggas i kompostpåsar i kärlet. Inga kvistar eller grenar får läggas i kompostkärlet. Bilbatterier, färgburkar, sprayburkar, skall av medlemmen själv transporteras till återvinningscentral.

Utvändig miljö:
Biltvätt inne på gårdarna är inte tillåtet. Det är förbjudet överallt där det saknas kemikalieavskiljande avlopp.

För att vi alla ska trivas har det visat sig viktigt att klargöra förhållningsregler för användandet av gemensamma ytor. Vi i styrelsen uppmanar boende att använda gården i den utsträckning man önskar. Styrelsen anser att förbud är en grogrund till konflikter. Om boende eller utomstående beter sig på ett oansvarigt eller destruktivt sätt på gården, bör dessa konfronteras direkt för att lösa eventuella missförstånd.
Nedan finns en lista på aktiviteter som kan anses stötande av vissa, men som styrelsen beslutat ska accepteras:
• Rökning utanför fastigheten och på gårdsplanen, givetvis ska fimpar plockas upp.
• Gårdsfester, fram till kl. 22 på vardagar och kl. 24 på helger. Därefter ska festsällskapet visa hänsyn till boende genom att sänka ljudvolymen.
• Skateboardåkning, parcour eller liknande aktivitet, så länge inte skadegörelse sker på räcken, bänkar, planteringar etc.
Listan kan göras lång, men det viktigaste är att visa hänsyn.

Fågelmatning:

I vintertider vaknar mångas intresse för att mata fåglarna, det är ett vällovligt syfte . Gör gärna det men inte inom bostadsområdet. Det finns gått om plats för det i vår närhet. Förutom att fågelmatningen innebär nedsmutsade fönster balkonger mm. så bidrar den till att vi får in sorkar och råttor i området.

Djur i föreningen:
Djur är trevliga som sällskap, men rasta inte din hund på gården och plocka upp bajset efter hunden.
Katter får inte vistas lösa på gården, eftersom det visat sig att de använder barnens sandlådor som avträde.

Övrigt
Ni som planterar egna buskar, häckar, träd, rabatter etc. kom ihåg att Ni vid ev. försäljning informerar nästa ägare om skötselansvaret, då detta inte kan läggas på föreningen.

Brf Björkskatan är som fastighetsägare, enligt ordningslagen, ansvarig för studsmattor och badpooler som står ute i våra områden.Styrelsen har redan 2010 belutat och informerat om att det inte är tillåtet att ställa ut nämnda lekredskap på föreningens mark eftersom vi inte kan ta ansvar för om någon skadar sig vid användandet av redskapen.

Hänsyn
Oavsett regler, ta hänsyn till dina grannar, dvs. borra inte sent och tänk på ljudvolymen när Du har fest. De tider som gäller är söndag – torsdag efter klockan 22 samt fredag – lördag efter klockan 24.

Till sist
Du som har bra förslag på ändringar eller förbättringar som gynnar föreningen och oss som bor här tag kontakt med någon i styrelsen, trivselgruppen, miljögruppen eller vicevärden.

Alla nyinflyttade rekommenderas att besöka servicekontoret för att där få information.