Allmän information och trivselregler

Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Vi äger och förvaltar husen och våra omgivningar gemensamt. För att skapa hög trivsel och god ordning är det viktigt att vi alla visar hänsyn och omtanke om varandra och vår boendemiljö.

Här finner du allmän information om vårt boende!

Ansvar som bostadsrättsinnehavare: Som bostadsrättsinnehavare har du ansvar för din lägenhet. Om något går sönder tar du själv ansvar att reparera skadan. Även om vi besiktar fasader och våtutrymmen med jämna mellanrum är det viktigt att du själv håller uppsikt över din fastighet. Ju tidigare vi kan åtgärda en skada, desto bättre.

Biltrafik: Vi är måna om en säker boendemiljö för alla åldrar. Tänk på att många barn vistas på gatan. Alla trafikanter uppmanas till största försiktighet och vi kör max 30 km/h inom området. På sommaren sätter vi upp blomlådor för att begränsa hastigheten. Tänk på att parkera släpvagnar, extra bilar mm så du säkerställer god uppsikt. Vi vill inte att bilar och släpvagnar parkeras mot våra grönområden i mitten, utan du parkerar ev. extra fordon bredvid din egen tomt. 

Brandskydd: I varje bostadsrätt har föreningen monterat en brandvarnare som är parkopplad med din granne. Om larmet går i din bostadsrätt börjar grannens larm tjuta inom några minuter. För att förebygga brand kan du tänka på att inte starta tvätt- eller diskmaskin när du sover eller lämnar hemmet. Om du reser bort, slå av strömbrytaren på TV:n (och inte bara med fjärrkontrollen). Och det viktigaste är ju förstås att aldrig lämna levande ljus eller plattor påslagna!

Bredband: Bredband finns installerat i alla lägenheter. Vår leverantör är Telenor (tidigare Bredbandsbolaget).

Elbil: Om du har elbil ska du säkerställa att du har en för ändamålet avsedd laddstation som är monterad av fackman. Av brandskyddsskäl får du inte ladda bilen direkt från motorvärmaruttaget.

Fastighet och tomt: För att vårt område ska vara trivsamt är det viktigt att du ser till den egna fastigheten och att tomten håller en god standard. Du ansvarar själv för att sköta om din "täppa" runt huset. Gräsmatta, träd, buskar och blommor på tomten ska skötas och hållas i god ordning. Om du vill göra någon förändring på tomten, prata med grannarna! Se också nedan under rubriken "förändring av fastigheten"! Tänk också på att hålla snyggt kring huset för att undvika ex ohyra, möss (ha inte ved travad mot väggarna, undvik att mata fåglar närmast huset mm).

Felanmälan: Om du hittar fel eller skada ska du snarast möjligt felanmäla det till HSB. Felanmälan gör du till HSB:s jourtelefon, 010-303 20 00 eller via webben Mitt HSB på internet. Felanmälan ska inte längre göras till vicevärden.

Fester: Självklart har vi som bor här fest ibland. För att främja en god grannsämja, prata gärna med dina grannar och berätta att du planerar festligheter! Om du upplever kontinuerliga störningar kan du anmäla det till föreningens ordförande, så kan styrelsen i sin tur ta en dialog med berörd granne.

Flaggning: Vi har en flaggstång på området, då vi flaggar allmänna flaggdagar. Firar du något särskilt och vill flagga? Hör av dig till föreningens flaggmästare Lars Hedman på Paddelvägen 43 så kan det säkert ordnas!

Försäkring: Föreningen har tecknat en kollektiv bostadsrättsförsäkring som försäkrar själva fastigheten, så du behöver bara teckna en egen hemförsäkring (och ingen särskild bostadsrättsförsäkring).

Förändringar av fastigheten: Du får göra förändringar av din bostadsrätt, ex lägga nya golv, måla, tapetsera, byta kök, bygga bastu mm. Om du vill göra större förändringar, som om- eller tillbyggnader eller på annat sätt förändra exteriört, då krävs tillstånd från föreningen. Om du vill sätta upp en friggebod krävs både tillstånd från styrelsen och bygglov. Om du vill ändra på tomten, ex anlägga en häck, ett växthus, sätta upp plank/staket eller förändra din altan, så ska du givetvis informera och samråda med dina närmaste grannar. Det gynnar en god grannsämja! Tänk också på att ett plank eller insynsskydd också kan kräva bygglov om det har viss höjd. Du kan läsa mer om föreningens rutiner under Service/Jag vill bygga om mitt hus.

Gemensamma redskap: För att underlätta underhåll har vi en mossrivare, teleskopisk grensåg/sax, elektrisk häcksax samt röjsåg för utlåning. Hör av dig till vicevärden om du är intresserad av att låna! Den gräsklippare som finns i förrådet är endast för föreningens bruk, din egen gräsmatta klipper du därför med egen klippare! 

Gemensamma ytor: Vi tar hand om vår närmiljö tillsammans. När snön smält bort har vi en gemensam städdag, då vi med gemensamma krafter städar våra grönområden. Vid vårstädningen beställer vi också en container för trädgårdsavfall. Efter städningen samlas vi alla grannar vid grillplatsen för korvgrillning och trevlig samvaro. Det är en trevlig kväll och känns som startskottet på sommaren.

Grillplatsen: Mittemellan Kanotvägen och Paddelvägen har vi en gemensam grillplats. Det är här vi eldar med ved (och inte på den egna gården). På din egen tomt kan du grilla med vanlig grill. Tänk på att visa de som bor närmast grillplatsen hänsyn. Ta med dig skräp och tänk på att lämna grillplatsen i samma skick du vill finna den i nästa gång!

Grannsamverkan: För att skapa trygghet i området är god grannsamverkan en bra grund. Om du reser bort, prata med dina grannar och be dem hålla uppsikt över vem som rör sig kring huset. Kanske kan grannen ställa extrabilen på din uppfart eller du hänga tvätt på ditt klädstreck? En god grannsamverkan är ett bra sätt att öka tryggheten och undvika skadegörelse, cykelstölder, inbrott mm.

Information och nyheter: Styrelsen sprider aktuell information efter styrelsemöten, dels genom utskick i din brevlåda, dels via nyhetssidan på föreningens hemsida.

Kabel-TV: Föreningen är ansluten till kabel-TV via ComHem. Avgiften för kabel-TV ingår i månadsavgiften för din lägenhet.

Skadedjur och ohyra: Om du uppmärksammar skadedjur eller ohyra i din fastighet, kontakta snarast vicevärden, som då ordnar kontakt med företag som bekämpar skadedjur/ohyra. Här har alla ett stort ansvar att se till att vi minimerar risken för råttor, myror mm. Ett bra tips är att undvika att palla upp ved och andra grejer mot husfasaden. Om du har fågelbord, mata fåglarna minst fem meter från fasaden.

Snöröjning: Var och en ansvarar för att röja snön kring sitt hus. Vintertid brukar vi leja snöskottning av taken. Det är därför bra om du inte vinterförvarar saker mot fasaden, då de kan skadas av snön som skottas ned.

Sophantering och soprummet: Vi har ett gemensamt soprum vid infarten till området. Slå in soporna väl innan de kastas. Förpackningar ska vara rena. Packa ihop kartonger så de tar mindre plats. Fyll ett komposteringskärl i taget. Det är viktigt att du respekterar att endast slänga sådant som är avsett i respektive kärl. Har du ovanligt stort eller mycket avfall (ex. mycket kartonger eller brännbart material) kör du själv till återvinningen. Elektronik (mindre apparater, glödlampor mm), möbler, julgranar eller annat restavtall måste du själv frakta till återvinningen på Kronan.Vid juletid brukar vi beställa en extra container för brännbart avfall (där vi ex. sorterar allt julklappspapper). Övriga sopor måste du själv köra till Kronan, det är inte vicevärdens uppgift! 

Störningar: För att alla ska trivas är det viktigt att vi respekterar varann. Tänk på att inte föra onödigt oväsen. Fundera på bästa tillfället att starta gräsklipparen (kanske inte tidig morgon eller precis när grannen satt sig vid uteplatsen för middag)! Genom att visa hänsyn till varandra behåller vi vår goda grannsämja. Om du upplever kontinuerliga störningar från någon granne, ta kontakt med ordföranden.

Studsmattor: Du som har en studsmatta som står på tomtyta som hör till föreningen ska skriva på en överenskommelse om att du tar ansvar för att studsmattan hålls i god ordning. Du är skyldig att ha säkerhetsnät runt studsmattan och ska också ha "koll" på vilka som nyttjar studsmattan.

Träd: Om du vill fälla träd som du själv planterat, informera och samråd i första hand med grannarna (särskilt om träden står nära tomtgränsen och påverkar insyn) ! Om du har synpunkter på träd som står nära din fastighet, men på kommunens mark, ta kontakt med vicevärden eller någon annan av oss i styrelsen. Vi får inte själva fälla träd, men med jämna mellanrum har vi haft dialog med kommunen om trädfällning och de kan besikta träd som riskerar att skada våra fastigheter.

Underhåll: Du ansvarar för att underhålla lägenheten så den håller gott skick. Vad som ingår i ditt ansvar och föreningens ansvar regleras ytterst av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt golv, väggar, tak, inredning och vitvaror i kök, inredning och utrustning i badrum och tvättstuga samt innerdörrar. Om något av detta går sönder, är det du som ser till att det repareras.Skador på fasaden besiktas regelbundet och åtgärdas oftast av föreningen. Vicevärden mäter fuktnivåer i våra våtutrymmen varje år, men det är ändå viktigt att du har ständig uppsikt och rapporterar misstänkta skador i tid. Titta därför till kranar, tätskikt och övergångar mot avlopp regelbundet så de ser ok ut. Vattenskador är ofta dyra att åtgärda. Är du osäker på en skada och vems ansvar det är, hör av dig till vicevärden för dialog.

Vicevärd: Föreningens vicevärd heter Roger Lindfors och bor på Paddelvägen 47. Vicevärdens uppdrag är att ta hand om förvaltningen av föreningen mellan styrelsens sammanträden. Vicevärden följer de riktlinjer och anvisningar som styrelsen beslutar om. Styrelsen bär dock fortfarande ansvaret för den löpande förvaltningen. Vicevärden har inte beslutanderätt. Felanmälan gör du inte till vicevärden, utan direkt till HSB, se felanmälan ovan.

Årsstämma: En gång per år har vi årsstämma i föreningen. Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ. Då gör vi val av styrelseledamöter, går igenom föreningens ekonomi och årsredovisning, samt fattar beslut utifrån ev. motioner som kommit in från medlemmar. Vid årsstämmen beslutas också om styrelsen beviljas ansvarsfrihet. Om du vill lyfta ett förslag eller lyfta en fråga, kan du göra det genom att skriva en motion till stämman. Vi brukar ha årsstämman i skiftet maj-juni. Efter stämman fikar vi och umgås tillsammans.

Överlåtelse: Om du tänker flytta, ta kontakt med styrelsen och informera att du planerar att flytta. Du får då också information om rutinerna vid överlåtelse. Den som övertar din bostadsrätt ska också godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Som förening tittar vi bl.a. på att den blivande köparen har ordnad ekonomi och saknar betalningsanmärkningar.

Saknar du någon information? Listan fylls på eftersom och tipsa gärna Anita Berlin om du saknar något eller vill ha ett förtydligande!