Boendeinformation

I en bostadsrättsförening ÄGER, ANSVARAR OCH FÖRVALTAR MEDLEMMARNA TILLSAMMANS FÖRENINGENS FASTIGHETER, TILLGÅNGAR OCH UTEMILJÖN. Förutsättningen för att hålla avgiften (”hyran”) på en rimlig nivå är att ALLA i föreningen (inte bara styrelsen!) ständigt jobbar med att hålla kostnaderna på en så låg nivå som möjligt. Detta innebär bl.a. att alla medlemmar bör ställa upp för olika arbetsinsatser, som t.ex. att varje vår och höst städa ytterområdet (tomten) och gemensamma utrymmen och att hjälpas åt med skötsel av utemiljön både sommar och vinter. Nya medlemmar kallas till information om föreningen och dess verksamhet i anslutning till ett styrelsemöte.

I redskapsboden garagelänga 3, finns spadar, krattor, skottkärror och diverse andra verktyg och i soprummen finns sand för vinterns halka. Föreningen bekostar inköp av blommor/växter till respektive hus. Utanför Hus 1 finns en grillplats, som är till för alla boende, föreningen ansvarar dock inte för att det finns ved.

Vattenskador/Lägenhetsrenovering

Vid vattenskador skall kontaktpersoner för fastigheten omedelbart kontaktas och dessa tar kontakt med fastighetens försäkringsbolag och skadereglerare.Lägenheterna är anslutna till ett centralt ventilationssystem. I köken finns därför en fläktkåpa utan inbyggd fläkt. Köksfläkt bör inte installeras eftersom den förutom utsug i toaletten kan rubba hela ventilationssystemet.

Storfors Plåt (föreningens entreprenör, Martin Skogfält 072-4027285) ska konsulteras om annat än kåpa ska installeras.Storfors Plåt ska i sådant fall även utföra montaget. I lägenheternas tak finns ”ventilationstallrikar” som i samband med obligatorisk ventilationskontroll justeras för optimal ventilation i fastigheten. ”Tallrikarna” är föreningens egendom, så det är inte tillåtet att själv ändra inställningen av dessa. I HSB:s stadgar finns uppgifter om vem som ansvarar för olika åtgärder. Om något är oklart ta kontakt med någon i styrelsen. Du kan tapetsera, måla och göra mindre förändringar och kompletteringar i din lägenhet. Har du planer på att ändra rumsindelningen, dra om rör eller göra andra större förändringar är du skyldig att först kontakta föreningens styrelse. 

Försäkringar

Föreningen betalar en kollektiv bostadsrättsförsäkring, men varje bostadsinnehavare betalar självrisken vid nyttjande av denna.
Bostadsinnehavare ansvarar för att teckna en hemförsäkring

Brandskydd

Enligt lagen om skydd mot olyckor som trädde i kraft i januari 2004 har den som äger en byggnad det yttersta ansvaret för byggnadens brandskydd. Ansvaret innebär att de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att begränsa skador till följd av brand ska vidtas. Kravet att arbeta med systematiskt brandskyddsarbete gäller alla fastigheter, såväl kommersiella som offentliga och även bostäder som exempelvis hyreshus. Genom att ha rätt nivå på sitt systematiska brandskyddsarbete minskar både risken för uppkomst av brand och risken för allvarliga konsekvenser till följd av brand.

En brandvarnare per lägenhet är utdelad av föreningen och det är den boende som har ansvar att den fungerar. Dörrarna till förråd och fläktrum skall hållas stängda eftersom det är s.k. branddörrar. Tänk på att utrymningsvägar (trapphusen) ej får blockeras. Pulversläckare finns på alla våningsplan och brandfilt förvaras i redskapsbod garagelänga 3. Förvaring av brandfarliga varor t.ex bensin, lösningsmedel, gatuber får ej ske i källare.
Inga levande ljus i trapphusen!

Individuell eldebitering

 PiteåEnergi äger elnätet. De boende får sin elräkning via individuell elektronisk mätning för nät och förbrukning. För den gemensamma förbrukningen har föreningen avtal via HSB med Luleå Energi.

Översikt lägenheter och lägenhetsnummer 

Den lägenhet som Du bor i har fått nummer XXXX i det lägenhetsregister som Lantmäteriverket byggt upp. När lägenhetsregistret är helt uppbyggt kommer Skatteverket att ändra i folkbokföringen så att Du blir folkbokförd på din lägenhet i stället för tidigare den fastighet som Du bor på. Mer om syftet med lägenhetsregistret, vilka uppgifter det innehåller och hur lägenhetsnumreringen sker finns att läsa på webbplatsen

Nyckelhantering

Borttappade nycklar
En ny nyckel kan låta göras, men då krävs att föreningen har utfärdat en rekvisition.
Vid avflyttning skall alla utkvitterade nycklar lämnas åter till föreningen

Fastighetsförvaltning

Föreningen har avtal med HSB Norr om administrativ förvaltning av fastigheten. Kontaktpersoner för fastigheten är Lars Grankvist och Claes Lundquist vardagar 08-17. Till dessa skall man vända sig när det gäller motorvärmare, garage, fel på vatten - el - ventilation - hiss- tvättstugemaskiner och överlåtelser av lägenheter. Föreningen har ingen vaktmästare utan anlitar entreprenörer för underhåll och reparationer på fastigheterna som inte klaras av duktiga boende.
Om akuta problem (t.ex vattenläcka) uppstår efter kl 17.00 kontaktas NVS Bevakning 0911-13701

Hyresavtal garage/bilplats

Hyresavtal på garage/bilplats upphör i samband med avflyttning och kan inte övertas av den nye bostadsrättsinnehavaren direkt. Föreningen sköter uthyrningen, varför köparen måste kontakta dessa för information om föreningens kösystem.

Portkod

Ytterdörrarna är alltid låsta och föreningen lämnar ut gällande portkod. Om man har låst ut sig hänvisas till NVS- bevakning 0911-13701. Kostnaden för detta står lägenhetsinnehavaren för. 

Vid försäljning

Ta gärna kontakt med föreningen innan försäljning av bostadsrätten.
Viktigt är att säljaren återlämnar samtliga utkvitterade nycklar till föreningen och köparen får sedan nycklarna av denna. Detta för att slippa efterdebitering av nycklar och eventuellt cylinderbyte.

Tvättstugor

 Tvättstugan finns i suterrängvåningen på varje hus. Bokning av tid sker på tavlan som hänger på väggen intill dörren på tvättstugan men en särskild nyckel" som fås vid inflyttning. Bokningstiderna är 07-12, 12-17 eller 17-22. Respektera tvättiderna! Bygelbehåar får inte tvättas i maskinerna! P.g.a. brandrisk skall torktumlaren rengöras ordentligt! Städningen är allas ansvar, så lämna tvättsugan i det skick Du själv önskar finna den! Kontrollera att dörren ut är låst och att ingen tvätt är kvar när Du lämnar tvättstugan! 

Bilplatser

Inom området finns det kallgarage med 24 platser, carport med 8 platser och 22 bilplatser med motorvärmare. Dessa tecknas med separata avtal hos föreningen. Strömförbrukningen till garage/motorvärmare/billaddare avläses av föreningen och kostnaden läggs på månadsavgiften i april. Garageplats kan inte hyras som förråd och andrahandsuthyrning är inte tillåten. Vid avflyttning skall nycklar till garage, carport och motorvärmare återlämnas till föreningen

 Bilplatsuthyrning
Trastbackens bostadsrättshavare med bil har rätt att hyra 1 garage/carport eller bilplats per lägenhet. Garagen/carporten fördelas enligt en kölista som föreningen ansvarar för. Eftersom inte alla lägenhetsinnehavare har bil, så kan föreningen tillfälligt hyra ut en ledig bilplats till någon som har två bilar. Möjligheten att få hyra extra bilplats gäller endast till dess att någon annan som saknar bilplats har behov av denna plats med följande turordning: Den som sist erhållit extra bilplats skall återlämna bilplatsen först.
Var och en ansvarar för snöskottning, sandning och sopning av egen hyrd bilplats eller framför egen hyrd garageplats

Parkeringsregler
För Trastbackens boende är parkering endast tillåten på förhyrd bilplats. Korttids uppställning (max 30 minuter) vid entré eller annan plats är endast tillåten för av- och påstigning samt i- och urlastning. Utrymme för utrycknings- och färdtjänstfordon skall alltid beaktas.
Besöksparkeringen är självfallet till för tillfälliga besökare och ska inte användas av boende i området.
 Högsta hastighet inom området är 20 km/tim

Avfallshantering

Det finns upprättat soprum i garagelängorna 1 och 5 med s.k. fastighetsnära insamling. Där finns uppmärkta kärl och anvisningar för vad som får lämnas i respektive kärl. Respektera detta! Blomjord får EJ sättas i matavfall utan mindre mängder läggs i brännbart. Platta till kartonger för att spara plats i dessa kärl. Systemet med fastighetsnära insamling bygger på att alla hyresgäster hjälps åt att sortera rätt, hålla god ordning och eftersom vi betalar per kärl ger bra sortering lägre kostnader.

Alla boende ombesörjer att farligt avfall och grovavfall (= det som inte hör till fastighetsnära insamling) fraktas till Bredviksbergets avfallsanläggning. Råder tveksamheter kontaktas föreningens miljöansvarige. 

Bredband och Kabel-TV

 Telenor är leverantör av bredband samt kabel-TV och ingår i avgiften för lägenheten. Bredband 500/500Mbit/s. Router tillhör lägenheten och lämnas kvar vid avflyttning. Kabel-TV, Tv.Flex samt 8 valbara kanaler ingår, önskas ytterligare kanaler bekostar lgh-innehavaren dessa. TV-boxen tillhör lägenheten och får INTE tas med vid avflyttning utan skall skickas tillbaka till Telenor av lgh-innehavaren

Trivselregler

Det är inte tillåtet att föra oljud så att grannar störs av t.ex. TV-ljud, musik etc. mellan kl 22.00-08.00 och det är inte heller tillåtet att under kvällar och nätter spärra upp ytterdörrar med kvastskaft och annat. Öppna ytterdörrar kan inbjuda till skadegörelse och inbrott och under vintertid kan elementen frysa. Trapphusen städas av en entreprenör och vår och höst genomförs "storstädning" av trapphusen och tvättstugorna. Barnvagnar och hjälpmedel (t.ex. rullator) får förvaras i trapphusen. Cyklar, skidor, pulkor och dylikt skall förvaras i cykelförrådet.

Utsmyckning av trapphusen får göras med mindre skrymmande möbler under förutsättning att utrymningsvägar är fria - för att inte hindra framkomligheten för sjuktransporter och vid brandutryckning. Inga brinnande ljus får förekomma! Lägenhetsinnehavaren svarar för att den möblerade ytan blir städad. Soppåsar, tidningar och annat som skall kastas får inte förvaras i trapphusen. Cyklar ställs i cykelstället eller i cykelförrådet. Borttransport av obrukbara cyklar/sparkar ombesörjs av den som äger den! Vid avflyttning får inte cyklar lämnas kvar. Motorcyklar/mopeder får tills vidare ställas in i cykelförråd, förutsatt att det finns plats och att olje- bensinuppsamlare placeras på golvet.

Mattor och sängkläder får inte skakas utanför fönster och balkonger. Vädringsställ finns ute på gården vid varje hus. Enligt "Lag om tillsyn över hundar och katter" ska hundar och katter hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Det är inte acceptabelt med djuravföring vid entréerna, på parkeringarna och bakom garagen. Hundar och katter skall inte vistas lösa i trappor, källare eller ute på gården. Sandlådor är till för barnen och det är husdjursägarens ansvar att hålla dom borta därifrån. Det är inte heller tillåtet att ta med djur till allmänna utrymmen som tvättstuga, förråd etc.

 Trivselgrupp

Vi har personer som väljs av årsstämman att ordna förplägnad till denna och vid vår- och höststädningen. Utöver detta har dom fria händer att ordna andra aktiviteter. Förslag från föreningens medlemmar är välkomna och alla är välkomna att hjälpa till.