Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB i debattartikel: ”Kommunerna måste ta itu med bostadsbristen”

29 september 2015 Bristen på bostäder har blivit ett stort samhällsproblem. Kommunerna – som har en nyckelroll i bostadsförsörjningen – måste därför prioritera bostadsbyggande. Det skriver HSBs förbundsordförande Anders Lago i en debattartikel i SvD.

Av Sveriges 290 kommuner har 244 ett underskott av bostäder till nyanlända, och hela 80 procent av befolkningen bor i en kommun med bostadsbrist. Samtidigt visar HSBs Bostadsindex 2015 visar att många kommuners arbete med att motverka bostadsbristen är långt ifrån tillräckligt. Bland annat har 40 procent av kommunerna inte antagit några riktlinjer för bostadsförsörjningen under denna eller föregående mandatperiod – något som alla enligt lag ska göra.

Aktiv markpolitik krävs

I debattartikeln i SvD lyfter Anders Lago fram kommunernas ansvar för att få fart på bostadsbyggandet.
"Den avgörande frågan för kommunerna är att de måste bedriva en aktiv markpolitik som stimulerar vettiga bostäder till vettiga priser. Endast så kan byggandet öka rejält och kommunerna leva upp till sitt bostadsförsörjningsansvar".

Se över skattepaketet för bostäder

Men även större grepp krävs för att lösa bostadsfrågan, understryker Anders Lago:
"Först och främst bör regeringen se över hela skattepaketet på bostäder: fastighetskatt, flyttskatt, byggmoms, villkor för bosparande. Även stödet till enskilda hushåll behöver utvecklas: bostadsbidragen behöver förbättras och lånegarantier till enskilda hushåll bör utredas".

Läs hela debattartikeln i SvD