Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fullspäckad styrelsekonferens fick namnkunnigt avslut

09 oktober 2018 Vår styrelsekonferens ger tillfälle för styrelseledamöter från våra medlemsföreningar att inspireras, umgås och utvecklas. Det här året genomfördes konferensen den 5-6 oktober och i vanlig ordning på härliga Ystad Saltsjöbad. Vi riktar ett stort tack till alla konferensdeltagare som tillsammans bidrog till ännu en lyckad konferens!

Innan konferensen startade bjöd HSB Skånes styrelse på en presentation av sin nya organisation där Anders Södergrann är ordförande och Ann-Charlotte Hjelm är vice ordförande.

Styrelsekonferensen på Ystad Saltsjöbad brukar vara en av årets höjdpunkter och även i år kan vi konstatera en riktigt lyckad tillställning. Årets konferens var fullspäckad med inspirerande föreläsare, stämmospel och seminarium.

Fredagen inleddes med en öppning av Ann Irebo som bjöd på sina tankar om omvärldspåverkan på HSB i allmänhet och HSB Skåne i synnerhet. Ann berättade även om det stora anställningsbehovet som fastighetsbranschen står inför, hur HSB driver på den bostadspolitiska frågan och hur vi alla behöver göra mer för en hållbar framtid.

Andreas Jepson, bostadsrättsekonom i marknadsområde Lund, tog vid efter Ann och sammanfattade hur HSB Skånes byte av affärssystem påverkar kunder och medlemmar. Genom förändringen kommer HSB Skåne att kunna erbjuda nya digitala lösningar och tar då del av de HSB-gemensamma IT- och affärssystemen.

HSB Skånes jurister, Anneli Hogart Palm och Catrin Holmström bjöd på en favorit i repris när de engagerade alla deltagarna i ett stämmospel. Genom förberedelser i grupper med manus att förhålla sig till startade de tillsammans med konferensdeltagarna ett stämmospel med roande rollspel. Efter den fiktiva stämmans avslutande kunde punkterna och dess utfall i stämmoprotokollet förklaras och diskuteras. Stämmans ärendepunkter var välkända för flertalet föreningar som kunde dra paralleller till sina egna föreningar.

Efter lunchpausen bjöd Anna-Carin Wettefors från Stiftelsen Friends på en tänkvärd föreläsning om barns utsatthet i samhället där 60 000 barn utsätts för mobbning varje år. Anna-Carin lät konferensdeltagarna diskutera hur de kunde påverka barnens roll i sina föreningar och underströk vikten av att vuxenvärlden ställer upp och finns där för barnen, oavsett vilka barn det gäller – dina som mina.

Föreläsningen väckte många tankar. Inte minst hos HSB Skånes vd Ann Irebo som på stående fot, med ledningen i ryggen, utnämnde ett pris på 50 000 kronor till den bostadsrättsförening som presenterar den bästa motiveringen på hur föreningen engagerar barn och unga i omgivningen. (Mer om detta pris och hur du nominerar din förening kommer att publiceras och skickas ut inom kort).

Resterande del av eftermiddagen tog Charlotte Signahl hand om med utmanande frågeställningar och ett lösningsorienterat tänk.

Innan det var dags för fri tid avslutades fredagens pass med utdelning av priset till Årets bostadsrättsförening. Det här året förärades HSB brf Solbyn i Dalby med detta pris för att de bland annat under det senaste året flyttat fram sina positioner inom miljöområdet.

Fredagen avslutades, som traditionen bjuder, med trerättersmiddag, sång och dans. Under middagen passade även HSB brf Harrie på att fira Ann Irebo för de tio år hon i höst har varit vd för HSB Skåne. Hurra!

Lördagen körde igång med ett rafflande seminarium-schema där deltagarna hade valt tre av fyra seminarium att fördjupa sig lite mer i: brf-hemsida, smarta energiprojekt, GDPR och ekonomi; arvodens betydelse för styrelsearbetet.

Efter lunchen var det så dags för konferensens hedersgäst – Jan Eliasson. Jan berättade om de hot och hopp han ser för världen idag och vävde däremellan in anekdoter från sitt tidigare arbete som vice generalsekreterare för FN.

Tack för i år!