Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tips för en säkrare lekplats – så kan föreningen arbeta

13 mars 2019 Visst är det underbart att se lekande barn på lekplatsen? Tänk dig en treåring som precis har börjat uppskatta spänningen med gungan och ropar ”Gunga snabbare pappa!”. För att säkerställa att lekplatsen lever upp till de säkerhetskrav som ställs är det viktigt att ni som fastighetsägare tar ert ansvar.

Många vistas i lekparken och det är naturligt att det sliter på utrustningen och därför bör ni årligen se till att lekplatsen lever upp till de säkerhetskrav som ställs. Som fastighetsägare är ni ytterst ansvariga för olyckor som kan uppkomma på lekplatsen. Här följer tips från vår expert Roland Bühlmann, lekplatsbesiktningman, för hur ni kan underhålla lekplatsen:

  1. Utse en ansvarig: Att utse någon i styrelsen som ansvarig för lekplatsen underlättar arbetet och säkerställer att någon äger frågan.
  2. Dokumentation: All dokumentation gällande lekplatsen ska samlas in och förvaras på ett säkert sätt och vara åtkomligt för övriga i styrelsen.
  3. Förebyggande: Planera åtgärder för lekplatsen på kort och lång sikt med hjälp av en drift -och underhållsplan. Det minimerar olycksrisker och kostsamma överraskningar. I planen ska samtliga lekredskap, stötdämpande underlag och kringutrustning som ingår dokumenteras. Det bör även ingå rutiner för tillsyn, funktionskontroll, årlig säkerhetsbesiktning samt årlig uppföljning av rapporter från dessa.
  4. Rutiner: Om olyckan skulle vara framme är det bra att ha särskilda rutiner för hanteringen. I dokumentet anges datum, händelseförlopp, namn på den drabbade, eventuella vittnen, orsak till olyckan samt vad ni gjort för att förhindra att det återupprepas.
  5. Kompetent personal: Skötsel, underhåll, reparation, ombyggnad och nybyggnad, kontroll och besiktning med mera bör utföras av personer med rätt kompetens.

Behöver ni hjälp med besiktning? Kontakta HSB Stockholm. Vid besiktningen kontrolleras bland annat lekredskapen, underlaget, och om det finns några uppenbara risker. Allt presenteras i ett utförligt besiktningsprotokoll, så att ni enkelt kan åtgärda eventuella brister.