Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Var med och påverka din brf!

25 februari 2020 Du som medlem i en HSB bostadsrättsförening har rätt att lämna ett eller flera förslag (motion/-er) till föreningsstämman i din bostadsrättsförening. Rätten att motionera anges i föreningens stadgar och en motion ska alltid behandlas på föreningsstämman, dit alla medlemmar kallas och har rätt att vara med och fatta beslut.

Att tänka på
Tänk på att det är styrelsen som är vald av medlemmarna i din förening, som tar hand om löpande frågor som rör förvaltning. Undvik rena synpunkter utan förslag till beslut, och frågor om hur styrelsen sköter förvaltningen av bostadsrättsföreningen. Dessa frågeställningar bör kunna hanteras under året i dialog med styrelsen.

I en motion rekommenderas att det tydligt framgår vad föreningsstämman ska ta ställning till och besluta om.

Så här skriver du en motion
1. Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om.
2. Beskriv vad ärendet handlar om, bakgrund och varför du tycker föreningsstämman ska fatta ett beslut om något.
3. Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att föreningsstämma ska ta.
4. Skriv under dokumentet med ditt namn.
5. Skicka eller lämna personligen din motion till bostadsrättsföreningens styrelse.

Om du vill vara säker på att den blir behandlad på nästa föreningsstämma, måste du skriva den i tid och lämna in den till styrelsen. Det finns angivet i bostadsrättsföreningens stadgar när man senast måste lämna in en motion. Styrelsen förbereder alla stämmohandlingar och bereder de motioner som har lämnats in.

Styrelsen har sedan möjlighet att lämna ett yttrande över motionen, till föreningsstämman.
I styrelsens yttrande över motionen till föreningsstämman, bör något av följande förslag till beslut anges:
-att bifalla motionen
-att avslå motionen
-att anse motionen besvarad.

Tips!
Mitt HSB finns ett informationsblad om motioner, likaså en praktisk mall hur man skriver en motion. Dessa dokument är en del av HSB Kod för brf, som syftar till en öppen och väl genomlyst bostadsrättsförening.

Obs!
En bostadsrättsförening är demokratiskt uppbyggd, där varje medlem har en röst. Om föreningsstämman beslutar att avslå din motion så är det något du får acceptera. Du har möjligt att lämna in en motion igen till nästa föreningsstämma, men om inget nytt har hänt så överväg att undvika att motionera i samma fråga igen.