Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Norr sponsrar projekt för att minska digitala klyftor i samhället

07 mars 2023 Digitala klyftor i samhället är ett faktum, inte minst bland äldre. Frivilligcentralen försöker tillsammans med PRO i Umeå att minska dem genom att arrangera IT-caféer. Där får deltagarna möjlighet att bli bekanta och trygga med sina telefoner samtidigt som de får lära sig tips och tricks.

För sjätte året i rad är HSB Norr tillsammans med andra bostadsaktörer i Umeå med och sponsrar projektet ”Vara med”. Ett projekt som drivs i samverkan med Umeå Basket och Frivilligcentralen. I slutet av januari deltog HSB Norr på ett av Frivilligcentralens IT-caféer för att vara på plats och prata närmare med deltagare, volontärer och arrangörer.

IT-caféet höll till i lokalen ”Sjuan” på Mariehem i Umeå. På plats var 80 engagerade deltagare och ett tiotal IT-volontärer, bland annat spelare från Umeå Basket.
– Vi hade aldrig trott att det skulle vara så mycket folk. Det kändes som att alla vågade ställa sina frågor, både sådana som dök upp under föreläsningen men också funderingar som de klurat på hemma vilket var jättekul, säger Mathilda Jacobsson, ABF, en av de som höll i utbildningen.

Temat för IT-caféet var ”Lär känna din mobil” och handlade om hur man gör sin telefon mer personlig genom att bland annat ändra textstorlek, byta bakgrundsbild och växla mellan ljust och mörkt läge. Föreläsarna visade även hur man ringer videosamtal, slår på och av ficklampan och andra funktioner som är bra att ha koll på.
– Det är lite av en nödvändighet, är man inte digital idag så blir det svårt, konstaterar Kjell Hansson Mild, sekreterare, PRO samorganisation Umeå och fortsätter:
– Det finns digitala klyftor i samhället, inte minst bland de äldre och vi försöker minska dem genom dessa utbildningar.

Förutom att bli kompis med sin telefon så är även syftet med de här caféerna att få möjlighet att komma ut och socialisera sig.
– Man lär känna nytt folk och får prata med nya och gamla människor. Dessutom är det alltid gott fika och bra föredrag, säger Gertrud Lundmark, deltagare och volontär i Frivilligcentralen.

Här kan du läsa mer om Frivilligcentralen och projektet Vara med