Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Investera er till sänkta kostnader

22 november 2023 Att se över sin energiförbrukning är idag mer avgörande än någonsin. Det är inte längre bara ett miljövänligt val, utan även en ekonomisk nödvändighet. Uppdraget har träffat Joakim Eklöf och Maria Lindberg från avdelningen Entreprenad & Energi på HSB Norr, för att ta reda på hur bostadsrättsföreningen kan minska sin energiförbrukning och spara pengar, samtidigt som de bidrar till en hållbar framtid.
Maria Lindberg och Joakim Eklöf, energiingenjörer på HSB Norr, ser att många bostadsrättföreningar kan spara mycket pengar på energieffektivisering.

I takt med att räntor stiger, inflation påverkar våra utgifter och energipriserna når nya höjder, blir det allt viktigare att effektivisera vår energianvändning. Genom att minska vårt energislöseri kan vi inte bara spara pengar utan också bidra till en mer hållbar framtid.

Alla bostadsrättsföreningar är olika med olika förutsättningar och behov. På frågan var man ska börja titta på energibesparingar är Joakim Eklöf och Maria Lindberg överens.

– Har man inte sett över sin belysning så är det absolut dags att göra det nu. Byt ut gamla glödljusarmaturer mot LED-belysning. Framför allt om man har belysning utomhus, där går all värme som glödljusarmaturerna ger ifrån sig, helt till spillo. En sådan investering har betalat av sig på mindre än ett år, berättar Joakim.

Att byta till LED-belysning är ett sätt att med ganska små medel sänka energikostnaderna. Ett annat sätt är att titta på var värmen tar vägen, till exempel se över tätning kring fönster och isolering på vinden.

– Värmen stiger ju uppåt så tilläggsisolering av vind är också en relativt billig lösning för att minska värmesvinnet. Det är en effektiv åtgärd och det är inte så stora ingrepp på fastigheten, säger Maria och Joakim fortsätter:
– En annan sak är att se över värmesystemet. Vi går igenom lägenheterna och mäter för att se att man har någorlunda lika temperaturer. Risken är att man kontinuerligt höjt värmen utifrån den som har det kallast, vilket kan innebära att en lägenhet har 22 grader och de andra har 25. Då har man 15–20 procent att plocka tillbaka genom att normalisera temperaturen, utan att göra några tekniska förändringar. Man justerar in rätt flöden.

S. 2-3 NY.jpg
Projektledare Albin Strömberg och Maria Lindberg utför energieffektiviseringar i undercentral.

I HSB brf Skogen i Umeå har man bytt ventiler i lägenheterna, injusterat värmen och ventilationen och installerat frånluftsåtervinning, så kallad FX-ventilation. Genom att ta tillvara på värmen vid frånluften har föreningen sänkt behovet av fjärrvärme med 40 procent.

S. 2-3 Skogen NY.jpg
FX-ventilationen som HSB brf Skogen installerat har sänkt fjärrvärmebehovet med 40 procent.

– Det driftsattes i oktober 2022, så första inkörningsperioden är gjord och jag tror att vi kommer att kunna sänka behovet ännu mer. Kanske ner till 50 procent, säger Joakim och fortsätter:
– Om man ser på HSB brf Berghem i Umeå, där vi tog ett lite större grepp, så har de sänkt värmebehovet med 60–70 procent från det att de började för ungefär åtta år sedan. Där gjorde vi bland annat en fasadrenovering, och bytte från frånluft till balanserad ventilation – FTX-ventilation.

S. 1-3 Berghem.JPEG.jpgHSB brf Berghem installerade FTX-ventilation och utförde samtidigt en fasadrenovering, så kallad Smartfront, där man drar tilluftskanalerna i fasaden.

Det finns mängder med energibesparande lösningar och det kan vara svårt för föreningen att veta var man ska börja, vad som behöver göras och var man kan spara pengar. För att identifiera energitjuvar kan man beställa en Energigenomgång. Våra energiingenjörer gör då en grundlig besiktning av föreningens energisystem och delar i konstruktionen som påverkar fastighetens energibehov. Genomgången sammanfattas i ett antal åtgärdsförslag som är både energi- och kostnadsbesparande för föreningen. Har föreningen administrativ förvaltning hos HSB Norr så får man även hjälp med att se över de ekonomiska möjligheterna.

– Att ha en underhållsplan är jätteviktigt. Den ger föreningen koll på vilka underhållsåtgärder som behöver göras och när, vilket underlättar den ekonomiska planeringen. För oss är det bra att kunna se vad föreningarna kan behöva hjälp med framåt. Är det flera föreningar som till exempel är på gång med att byta tak eller belysning så kan vi samla ihop dem och göra en samordnad upphandling och har därmed möjlighet att få bättre priser, avslutar Joakim.

Exempel på energibesparande åtgärder

  • Se över belysning
  • Se över tätning och isolering
  • Se över värmesystemet
  • FTX- eller FX-ventilation
  • Solceller
  • Spillvattenåtervinning

Låt oss hjälpa er!

Vill ni sänka era energikostnader? Kontakta oss så hjälper vi er!

S. 3 PontusJohansson.jpg

Norrbotten
Pontus Johansson
Teamchef Entreprenad & Energi
pontus.johansson@hsb.se
010-303 21 30

S. 3 PierreWiklund.jpg

Västerbotten
Pierre Wiklund
Teamchef Entreprenad & Energi
pierre.wiklund@hsb.se
010-303 21 25