Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs Anders Lago om coronakrisen: ”Tillsammans är vi starka”

20 mars 2020 Coronapandemin har nått Sverige. Viruset kommer påverka oss alla under lång tid, och det finns stor risk att de ekonomiska effekterna blir kännbara. Men det viktigaste nu är att visa extra omtanke för de äldre och personer i riskgrupper. Och så länge coronapandemin pågår anpassar HSB sin verksamhet efter det.

HSB är en kooperativ folkrörelse med 650 000 medlemmar som står stadigt på de kärnvärderingar som vi sammanfattar i ETHOS. Det står för engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke och samverkan. I praktiken innebär det till exempel att det finns ett långsiktigt tänkande i all verksamhet inom HSB och att vår verksamhet bygger på samverkan emellan människor.

Det är lätt att formulera värderingar, men det kan vara svårare att leva efter dem. I en kris som denna prövas våra värderingar varje dag. Därför är det med stolthet som jag ser och hör om hur engagerade medlemmar runt om i Sverige hjälper och stöttar varandra. Det handlar bland annat om yngre människor som erbjuder hjälp för att handla åt äldre grannar. Eller om att ta kontakt med personer som lever ensamt. Den typen av vardagssolidaritet är ett utmärkt sätt att stödja och hjälpa varandra, och att bidra till att minska smittspridning.
 
Den närmaste tiden stundar stämmor i bostadsrättsföreningar runt om landet. Med anledning av att äldre och personer i riskgrupper nu ska begränsa nära kontakter behöver vi anpassa vår verksamhet och vårt arbetssätt efter det. Det innebär bland annat att vi uppmanar bostadsrättsföreningar att skjuta på sin stämma och lägger den senare. Det framför allt av omtanke för våra äldre medlemmar. Vi diskuterar också behovet av lagändringar med regeringen.

Inom HSB lägger vi om vårt arbetssätt och många inom HSB arbetar nu hemifrån. Personliga möten ersätts av telefon och digitala möten, så långt det är möjligt. Men HSBs verksamhet har inte stängt ner. Det går fortfarande utmärkt att kontakta HSB via mejl och telefon även om många kontor nu inte är öppet för besökare. Och förvaltningsverksamheten fortsätter men vi vidtar en rad försiktighetshetsåtgärder, som att vi nu inte tar i hand och håller avstånd till varandra vid besök. Detta för att minimera risken för smittspridning.  

Vi fortsätter också att blicka framåt, genom att planera, producera och sälja nya bostäder. Även om den pågående epidemin är allvarlig och påverkar oss alla på olika sätt, har vi många medlemmar som behöver en ny bostad. Vi kommer därför fortsätta med vår nyproduktion och även fortsätta med visningar och försäljning av nya bostäder, om än i lite andra former.

Har du frågor som rör HSBs verksamhet med anledning av coronaviruset, kontakta din HSB-förening. Det finns också en hel del information på respektive HSB-förenings regionala webbsida.  

Under HSBs snart 100-åriga historia har många kriser kommit och gått. Vi har klarat dessa och jag är helt övertygad att både HSB och hela det svenska samhället kommer klara även denna prövning. Tillsammans är vi starka.

Anders Lago
Förbundsordförande HSB