Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Förslag på tillfällig lag för att underlätta föreningsstämmor

27 mars 2020 En konsekvens av coronasituationen och risken för smittspridning är att det kan bli svårare att delta i och genomföra föreningsstämmor. De närmaste månaderna kommer många av Sveriges cirka 28 000 aktiva bostadsrättsföreningar att hålla sina årsstämmor.

HSB har haft en dialog med regeringen om olika lösningar för att underlätta i den situation som nu råder. Den utgår från att ge föreningarna laglig möjlighet att genomföra stämmorna på ett sådant sätt att smittspridningsrisken av coronaviruset minskar. Och att även äldre medlemmar och medlemmar i riskgrupper kan utöva sin demokratiska rätt. Nu har regeringen tagit fram ett förslag för att underlätta genomförandet av såväl förenings- som bolagsstämmor.

Regeringens förslag:

Förslagen innebär att det ska införas en ny lag med tillfälliga bestämmelser som utökar möjligheten till fullmaktsinsamling, poströstning och deltagande genom ombud vid bolags- och föreningsstämmor. Bestämmelserna möjliggör att antalet deltagare som närvarar personligen vid stämman kan hållas nere, samtidigt som aktieägarna och medlemmarna får ett så stort inflytande som möjligt under de rådande omständigheterna. 

HSB har i dialogen med Regeringskansliet föreslagit en lösning med tillfälliga bestämmelser som skulle göra det möjligt att skjuta upp stämmorna till en tid då det inte är stor risk för smittspridning, en lösning som också Riksbyggen och Bostadsrätterna framförtEftersom bostadsrätten är den största investeringen för många finns ett stort intresse av och engagemang i de frågor som rör boendet och de beslut som fattas får en stor betydelse i vardagen för medlemmarna. Det leder också till att det är av vikt att en stor del av medlemmarna har möjlighet att delta på stämman. Därför var HSBs förslag i första hand att ge möjlighet att skjuta fram stämmorna, så att de skulle kunna genomföras senare än vad som idag föreskrivs i lag. Men med hänsyn till att snabbt få ny lagstiftning på plats, har regeringen valt att gå vidare med förslagen om fullmaktsinsamling, poströstning och ombud. Det är förslag som HSB ser positivt på givet dagens extraordinära läge, även om vi ser att de två åtgärder som bäst skulle bidra till minskad smittspridning saknas: att kunna genomföra stämman senare och att kunna ha en helt digital stämma. Som lagstiftningen är utformad i dagsläget krävs en hybridstämma, där stämman kan hållaendast delvis på distans.  
 
Förslaget nu hos lagrådet 

Förslaget har nu skickats till lagrådet för att få deras synpunkter och sedan skickas det till riksdagen för beslut. Enligt förslaget ska den nya lagen börja gälla den 15 april och upphöra vid årsskiftet. Vi återkommer med mer information om den nya lagen. 

När det gäller bostadsrättsföreningar förordar jag, för att varje medlem ska ha möjlighet att göra sin röst hörd, poströstning framför insamling av fullmakter. Vi arbetar för närvarande på att ta fram mallar och instruktioner för poströstning säger Charlotte Carlsson, förbundsjurist på HSB Riksförbund.  

För bostadsrättsföreningar gäller enligt förslaget detta: 

6 §    Trots 9 kap. 14 § 4 bostadsrättslagen (1991:614) och oavsett vad som anges i stadgarna, får styrelsen i en bostadsrättsförening inför en viss föreningsstämma besluta att medlemmarna har rätt att anlita ett ombud som inte ingår i den krets som anges i den punkten och att ett ombud får företräda mer än en medlem.  

7 §    Trots 9 kap. 14 § 3 bostadsrättslagen (1991:614) får styrelsen i en bostadsrättsförening inför en viss föreningsstämma besluta att medlemmarna före stämman ska kunna utöva sin rösträtt per post i enlighet med 6 kap. 6 § andra stycket lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar och 5 § i denna lag. 

Länk till förslaget