Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny norm för fastighetsnära avfallshantering

26 mars 2018 Genom att samla insamlingsansvaret hos producenterna och förtydliga kraven ska servicen förbättras och bostadsnära insamling bli ny norm 2025. Det meddelar regeringen nu och ambitionen är att göra det lättare för alla att agera miljövänligt i vardagen.

– Vi delar regeringens bild av att producentansvaret för förpackningar och returpapper behöver ses över för att bättre tillgodose medborgarnas behov av en lättillgänglig insamling. Det är också viktigt för att andelen avfall som materialåtervinns ökar, säger Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund. 

Den 1 april 2025 ska insamlingssystemen transportera bort hushållens returpapper och förpackningsavfall av de vanligast förekommande materialen från alla bostadsfastigheter. Alla bostadsfastigheter ska då omfattas om det inte är oskäligt till exempel med hänsyn till hur fastigheten är utformad eller var den ligger.

– Idag betalar bostadsrättsföreningar för att få förpackningar och returpapper hämtat. Vi vet att fler sorterar sitt avfall när det blir lätt att göra rätt och att det då blir högre utsorteringsgrad, säger Magnus Ulaner.

När producenterna nu får ansvar även för den fastighetsnära insamlingen ska bostadsrättsföreningar inte bära denna kostnad. Däremot finns även kostnader för att göra utrymme för till exempel kärl och för att hålla rent.

– HSB har sedan många år drivit frågan om att producenterna ska bära det fulla ekonomiska ansvaret för insamling och materialåtervinning. Och vi kommer nu, när vi granskar regeringens förslag, fortsätta att trycka på denna viktiga princip i producentansvaret för att bostadsrättsföreningar inte ska få stora initiala kostnader, säger Magnus Ulaner.