Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Engagemang bästa skyddet mot ekonomiskt brott

22 september 2020 Dom har fallit i det ovanliga målet om bostadsrättsföreningen Ida i Malmö. Både ordförande och vicevärd dömdes till fleråriga fängelsestraff för grov trolöshet mot huvudman. – Starkaste motståndskraften mot den sortens brottlighet är en aktiv förening, säger Lisa Renntun, HSB Malmö.

Trots att det har gått snart tre år sedan Ekobrottsmyndigheten fick information om brottslighet i HSB brf Ida i Malmö säger Lisa Renntun, chef för affärsområde Medlem och juridik, att hon nästan varje dag pratar om det som hände i föreningen.

– Senast nu i veckan var jag med på en stämma där ingen ville engagera sig i styrelsen och då var det till slut någon som sa ”tänk på hur det gick i Ida…” Fallet med föreningen lever som skräckexempel hos våra föreningar – men mitt i bedrövelsen finns värdefulla lärdomar att dra. Det som hände hjälper oss att belysa vikten av att man engagerar sig, säger Lisa.

– Gå på din stämma, prata med valberedningen! Det finns många fina mekanismer för att träda in och påverka, men det bygger på att de boende utnyttjar den möjligheten. Om däremot en förening består av 730 lägenheter och bara 30 personer kommer på stämman är det inte svårt för en korrupt styrelse att få igenom märkliga idéer, då faller kontrollsystemet, menar Lisa Renntun.

Det var under åren 2015 till 2017 som HSB brf Ida i Rosengård plundrades på över 200 miljoner kronor. I domen konstaterar tingsrätten att de båda dömda medverkat i riggade anbudsförfaranden och på olika sätt missbrukat sina förtroendeställningar i föreningen.

BRF_Ida_hsb_nyhet1.jpg

Det som hände i brf Ida är mycket ovanligt. Under HSBs snart HSB 100-åriga historia finns det inget som varit i närheten av det omfattande bedrägeri som brf Ida utsattes för. Anders Lago är sedan nio år förbundsordförande i HSB, och berättar att HSB vidtagit en rad åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Man har utökat kontrollen vid utbetalningar på uppdrag av  bostadsrättsföreningar. Man har också gått igenom och klarlagt HSB-ledamotens roll, för att det ska vara tydligt hur ledamoten ska kunna stödja styrelsen och föreningen.

– Att ha en bra styrelse är viktigt för en bostadsrättsförening. Vi ser HSB-ledamoten framför allt som ett stöd till styrelsen och har nu sett över och tydliggjort den rollen. Vi kommer att förbättra informationen och utbildningen för HSB-ledamöterna. Vi vill även lyfta valberedningen. Den har en jätteviktig roll! En bra styrelse börjar med en bra valberedning som kan vara örat mot marken, hålla koll på hur styrelsen arbetar och jobba aktivt för att få in den kompetens som eventuellt saknas i styrelsen, säger Anders Lago.

Bostadsrättskollen – en hälsocheck för brf:er

Det är en stor affär att köpa en bostadsrätt, för de flesta den största affär de gör i livet, och föreningens årsredovisning är i stort sett det enda verktyg en potentiell köpare har för att bedöma en förenings ekonomiska status. Och det är inte helt enkelt att läsa och förstå en årsredovisning. Därför har HSB tagit fram ett hjälpmedel; Bostadsrättskollen som baserat på ett antal faktorer visar nyckeltal som anger hur föreningen ”mår”: Vad har föreningen för lån? Finns det tillräckligt med avsatta medel för att kunna följa underhållsplanen? Verktyget ska vara klart för användning under 2021.

HSB har också uppvaktat regeringen, för att diskutera hur skyddet för en bostadsrättsförening kan bli bättre. Regeringen förbereder nu flera lagändringar med anledning av brf Ida. En sådan är det som fått namnet Lex Ida, att ett mindre antal medlemmar via Bolagsverket ska kunna tvinga fram en granskning av sin förening. Och brf Ida, hur går det for dem idag?

– Bra, trots allt! Föreningen har efter ett par turbulenta år börjar titta framåt med många nysatsningar, nu senast muralmålningar på olika delar av fasaden för att skapa en stimulerande boendemiljö. Föreningen driver en rad rättsprocesser med anledning av det som hände 2017, men har trots det haft stor energi att skapa en miljö för sina medlemmar som andas nytänkande och hoppfullhet. Den nya styrelsen har gjort ett enormt arbete, säger Lisa Renntun.

Undvik att det händer er förening

Frågor till Stefan Lundberg, chefsåklagare/strategisk samordnare för brottsförebyggande frågor på Ekobrottsmyndigheten.

Vari ligger det största hotet mot en brf?
— Det finns en risk både för brott i, och mot, en förening och det gäller att jobba mot båda aspekterna.

Går det att gardera sig för all typ av ekobrottslighet i en brf?
— Nej, men det går att riskminimera. Man måste jobba preventivt på olika sätt, exempelvis ha tydliga rutiner för attestering, som att fakturor över ett visst belopp ska attesteras av två styrelseledamöter för att försvåra eventuella insiderbrott. Man måste också som ledamot reservera sig om man inte håller med om ett beslut.

Hur kan man göra för att upptäcka ekobrott?
— Genom att ha tydliga attestrutiner, internkontroll, ett säkerhetstänkande och en duktig revisor. Man ska komma ihåg att en brf-styrelse inte är bussiga klubben. Det ska vara högt till tak men också nära till dörren om någon inte sköter sitt uppdrag.

Vad gör man om man misstänker ekobrott och vart vänder man sig?
— Det naturliga är att ta upp det med styrelsen för att styrelsen därefter ska kunna göra en polisanmälan. Om det däremot är styrelsen själva man misstänker, är det bättre att göra en polisanmälan utan att informera styrelsen, och göra det utan dröjsmål.

Detta har hänt:

2017 uppdagades att ordförande och vicevärd i HSB brf Ida i Malmö, i maskopi med en entreprenör, fört övriga styrelseledamöter och föreningens medlemmar bakom ljuset. Genom riggade upphandlingar framstod de nu dömda ledamöternas utvalda entreprenör som billigast och man betalade fakturor i förväg för jobb som inte utfördes, eller som bara utfördes till en liten del.

Föreningen är stor, husen byggdes på sent 1960-tal och det finns ett tydligt renoveringsbehov; att det rörde sig om summor på hundratals miljoner var alltså i sig inte uppseendeväckande. Det satt en HSB-ledamot i styrelsen, som reserverade sig för de centrala besluten. Därmed friades HSB-ledamoten från brottsmisstankar.

Text: Marit Larsdotter
Foto: Andreas Hillergren