Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bostadsrättsföreningen som blev visirfabrik

17 september 2020 När coronapandemin slog till stod delar av vården inför snabbt sinande lager av skyddsutrustning. Efter en vädjan via Facebook, från en landstingsanställd tillika medlem i föreningen, svarade de boende i HSB brf Djingis Khan i Lund snabbt – med att starta en visirfabrik.

Innergårdarna är skirt lummiga i vårljuset och omgivna av trivsamma, gula radhus med träfasader. Här vilar frid och lugn, de många barn som bor här är i skolan just nu. Men bakom väggarna pågår något alldeles speciellt. Djingis Khan i Lund är nämligen bostadsrättsföreningen som blev en visirfabrik.

När en av föreningens medlemmar, som är läkare, i mars postade ett inlägg på föreningens Facebooksida med budskapet ”Kan någon hjälpa till att göra skyddsvisir? Vi står eventuellt utan skyddsvisir till helgen”, reagerade många medlemmar med: ”Klart vi hjälper till!”

– Läkaren hade också postat en filmsnutt som visade hur man bygger skyddsvisir så vi drog i gång direkt. Alla som kunde, engagerade sig. Redan första kvällen hade vi tillverkat 70 visir, säger Ammi Grufman, en av initiativtagarna till insatsen.

”På 24 timmar kom det in 10 000 kronor, och mestadels från vårt område! Jag var helt tagen. Alla ville hjälpa.”

Men varför sluta där? Medlemmarna beslöt sig för att fortsätta verksamheten. Efter några gemensamma inköpsrundor utkristalliserade sig en organisationsstruktur där Ammi koordinerade inköpen av OH- och laminatpapper till ansiktsskydd, gummiband för infästning och lister till garageportar liksom skumgummi för skydd vid pannan. Mycket av materialet har skänkts av lokala näringsidkare. En av de boende – Knud Stroem Nielsen – har tagit hand om och samlat materialet hemma hos sig. För att skydda sig själva mot smittan, hämtar de boende materialet där och sitter sedan hemma hos sig själva och tillverkar visir.

– Vi har en kvinna i föreningen som tillhör en riskgrupp. Hon löser det genom att hon får materialet i sin brevlåda och lämnar sedan de färdiga visiren i Knuds brevlåda, berättar Ammi. Ganska tidigt drog de entusiastiska visirproducenterna på sig materialkostnader, så Ammi startade en insamling via föreningens Facebooksida.

– På 24 timmar kom det in 10 000 kronor, och mestadels från vårt område! Jag var helt tagen. Alla ville hjälpa. Och det har gjort att produktionen kan gå runt utan några personliga ekonomiska förluster.

Läkaren fick vad hon behövde till sin avdelning den helgen, det blev till slut 650 visir. Totalt har Djingis Khan tillverkat 1 300 visir på tre veckor. Även vård- och omsorgsavdelningarna i Malmö och Svedala har tackat ja till visir.

– Vi har fått en väldigt bra reaktion från användarna i vården, de är nöjda med passformen. Men vi hade också tänkt igenom hur visiren skulle sitta på huvudet och testdragit i alla fästen. Läkaren som skrev inlägget tyckte det var helt fantastiskt, säger Ammi.

”Genom detta har vi lärt känna varandra ännu bättre.”

HSB brf Djingis Khan är med sina 316 lägenheter en av de största bostadsrättsföreningarna i Skåne och Sverige. Sammanhållningen och gemenskapen är stor, där områdets boende tillsammans med styrelsen skapar olika forum för medlemmarna att umgås och ha utbyte av varandra. Här finns till exempel Facebooksidor för allmänna diskussioner, loppishandel, utbyten för att minska matavfallet och ombyggnadstips för alla hemmafixare.

– Vi är en väldigt aktiv och social förening, så vi känner varandra här. Men genom detta har vi lärt känna varandra ännu bättre. Jag hade ju inte haft ett arbetsförhållande med grannarna annars. Att göra det här känns så bra och jättemeningsfullt. Det tycker vi allihop. Så det kommer nästan bli lite tomt när våra visir inte behövs längre. Men om det är något annat som behövs i framtiden finns ju nu en beredskap i vår förening. Att ställa upp och hjälpa till med detta är självklart för oss, säger Ammi.

Hennes granne Knud som engagerat sig både som lagerhållare, testutvecklare och tillverkare, håller med.

– Detta med visirtillverkningen är egentligen inget stort. Det är ju bara självklart att vi ska ge tillbaka till samhället. Och det är nog så vi känner allihopa, säger Knud.

Text: Petra Olander
Foto: Andreas Hillergren

HSB brf Djingis Khan

Ort: Lund.
Bildades: 1981.
Antal lägenheter: 316 hushåll i storlekarna 3–6 rum (ca 80–125 m²).
Huset: Området är uppdelat på 20 gårdar med olika subkulturer som är speciella för varje gård.
Kuriosa: Bostadsrättsföreningen har fått sitt namn efter ett studentspex i Lund.