Familjen stortrivs mitt i stan

14 februari 2012 Ett utdrag från tidningen Hemma i HSB, nr 6 - 2010. Hur är det egentligen att bo mitt i Linköpings shopping- och nöjeskvarter? Många har varit nyfikna på HSB Östergötlands innerstadsprojekt brf Banken och hur det är att bo där. Några som vet svaret är familjen Berg, som flyttade in i sin nya bostadsrätt på Ågatan för snart ett år sedan.

Det är en helt vanlig måndagskväll när vi besöker familjen Berg i Linköping. Ute på Ågatan är det förvånansvärt mycket folk i farten. Folk har samlats på restauranger och fik och många väntar på kvällens bioföreställningar.

– Vissa söker lugnet, naturen och avskildheten. Andra föredrar puls, vimmel och stadens liv. För oss var valet självklart menar Dick Berg, pappa i familjen. Efter många år i villa i Ljungsbro ville vi in till stan. Så centralt som möjligt. Vi tycker att det här är ett perfekt läge för en familj med större barn.

Egentligen var det dottern Marielle, 17 år, som först började prata om att flytta. Eller ”tjata”, som Dick uttrycker det. Och det väckte tanken att det kanske var dags att röra på sig. En annan bidragande orsak var mamma Susannes pendling till Finspång, där hon, liksom många andra Linköpingsbor, arbetar på Siemens. I och med flytten har resandet blivit betydligt enklare, vilket självklart är skönt.

Tuffast resor idag har kanske Alexander, 15 år, som tar moppen varje dag till Ljungsbroskolan, där han går sista året i grundskolan. Men det har han inget emot, utan han vill köra så länge vädret tillåter. Sedan blir det bussen, som stannar endast en bit bort från hemmet.

– Jag gillar att kunna gå ut på stan när jag plötsligt får lust, menar Marielle. Det är kul att gå en sväng en lördag eller bara gå ut och fika med min pojkvän eller kompisar.

Alexander håller med. Han gillar att det är så nära till bio och Nautilus, hela familjens träningsställe. Detsamma gäller Dick och Susanne. Förr var det mer ett bestyr att åka in till Linköping och Dick var trött på att skjutsa och ”vänta”. Nu har det öppnat sig helt nya möjligheter för alla, med ett roligare och rikare liv.

– Vår flyttprocess inleddes med att vi började gå på en hel del visningar, berättar Susanne. Ofta var det lite äldre lägenheter, inte alls i speciellt bra skick, och ändå stack budgivningen iväg till jättehöga nivåer. Så när vi första gången fick syn på det här projektet, gillade vi det vi såg. Det var inte alls så dyrt som vi trodde och dessutom passade trygghetsgarantierna oss perfekt.

Lägenheten är en fyra på 105 kvm. Från gatunivån är man en bra bit upp, men mot innergården har de en uteplats i markplan – ett absolut krav på deras nya boende. Familjen har satsat en hel del på sin bostadsrätt. Alla rummen är fräscha med spännande fondtapeter. Till föräldrasovrummet och Alexanders rum hittade de häftiga fototapeter på Internet. Marielle, som går floristlinjen på John Bauer, valde förstås ett vackert blomstermotiv med magnolior på. Och i vardagsrummet ger den spännande ”bokväggen” en wow-effekt redan när man kliver in i entrén. Det maffiga intrycket förstärks av lägenhetens takhöjd på 2,90.

Annars är kök och badrum de mest påkostade ytorna. Köket har skåp från Myresjökök, rostfria vitvaror och fläktkåpa, kakel i natursten, öppna hyllplan och en inbjudande bardisk. Badrummet går i grafiskt svart och vitt, vilket förstärks av klinkervalet.

– De standardalternativ som fanns höll en väldigt hög nivå, menar Susanne. Men vi valde att satsa mer själva också. Det är de där personliga valen som känns extra roliga idag.

Inför flytten tog familjen ett stort beslut. De bestämde sig för att göra sig av med nästan alla möbler och satsa på helt nytt. Här spelade förstås deras gemensamma inredningsintresse en stor roll. Och det har blivit många turer till stans olika inrednings- och möbelbutiker. Idag är de väldigt nöjda med det moderna och fräscha resultatet.

Men hur är det då att bo mitt på Ågatan? Det är ju vad många fortfarande funderar på. Är det störigt och högljutt? Kan man över huvud taget sova på nätterna? Dick skrattar gott.

– Vi får ofta den frågan, men faktum är att det faktiskt var mer ljud där vi bodde förut. Här är så otroligt bra isolerat och gården är som en avskild oas. Vi märker i stort sett inte av något, i alla fall inte mer än andra som bor centralt. Istället känns läget tryggare för oss. Nu har ungdomarna nära hem och det finns alltid folk ute, till skillnad från om de måste passera mörka ödsliga skogspartier och liknande.

– Och i somras njöt vi av att kunna sola och grilla på vår sköna uteplats, flikar Susanne in. Eller att ta en sväng på stan, slå oss ner med en öl och kolla på folklivet. Så vi känner absolut att vi gjorde helt rätt val!

 

  • 4058548040.jpg
    4058548040.jpg