Föreningens och närområdets historia

Längst ner på sidan finns ett galleri med historiska bilder från området.

Husen uppfördes 1947 på gammal skogsmark. De gamla tallar som ännu står kvar i området är högt uppskattade inslag i boendemiljön. Fastigheterna förvärvades 1987 av föreningen som under åren 1988-1990 lät totalrenovera alla husen, installera hissar och bygga om entréer och trapphus. I samband med renoveringen byggdes husen även på med ett 40-tal vindslägenheter. Några år senare anlades garage, carports och återvinningshus.

Hur har Gottfridsberg fått sitt namn?

Källor:Artiklar i Corren av Bengt Lundberg och Henry Söderberg samt delar ur Lasse Strandhs bok ”Slumpens skördar”. 

Kvarteret Gottfridsberg var beläget i Linköpings västra kant. Observera att området omkring 1870 benämndes kvarter. Fortfarande hade kvarteret inget namn. Emellertid flyttade en familj från Södra Vi till området år 1877. Fadern hette Gottfrid Svensson och titulerades som arbetare. Han började att bebygga kvarteret som tidigare endast bestod av några hus. Sju år senare flyttade familjen till Luleå och under tiden hade Gottfrid Svensson byggt ett okänt antal hus. 

Men kvarteret hade då fått namnet Gottfridsberg och Gottfrid Svensson titulerades byggmästare. Den blivande stadsdelen låg nära den plats där Gottfridbergsskolan skulle byggas. Denna byggdes i början av 1900-talet. 

Så småningom slogs ett antal större kvartersbildningar ihop till stadsdelen Gottfridsberg. Gränsen i söder sattes enligt historikerna vid Västanågatan(mot Lektorshagen) i väster mot Tornhagen och lite längre västerut Barhäll som förr hette Annero, i norr mot Bergsvägen och öster ut blev Västra Vägen den naturliga gränsen. 

Dessa äldre kvarter hette, och för all del kallas ännu av de boende, för Gamla Gottfridsberg, Barhäll Åbylund, Tornhagen, Hjämsäter och Fridhem. 

Hjälmsäter var ett sjukhem för äldre människor. Numera finns endast portalen med ett torn kvar. I övrigt är området bebyggt med bostadshus. Handelsträdgården Fridhem omfattade förr området där nu Folkets Park är beläget och fram mot Bjälbogatan. 

Folkets Park invigdes den 5 juni 1921. Många av Linköpings musiker och sångartister och skådespelare har tillsammans med både svenska och utländska artister uppträtt inför en stor publik. Linköpingsnamnen är till exempel Tage Danielsson, musikerna Bengt-Arne Wallin och Gunnar Hoffsten, dragspelsmästaren Egiel Bohrn, Mary Hoff(Brenda Star) med Nisse Tell, Skånska Lasse och hans son Walter Larsson, Mille Karlsson och Sigrid Wåhlander plus de namn som nämns i samband med ungdomsrevyerna i Lektorshagen. Ovan nämnda Mary Hoff var mångbegåvad. I sällskapsdans vann paret Mary Hoff/Elis Johansson både SM och internationella danstävlingar. 

Tage Danielsson

Tage Danielsson är ju värd en särskilda avdelning. I Lektorshagen kunde han inte delta bland ungdomsgrupperna i så hög grad som han ville. Tage måste hjälpa sin mamma som hade en godiskiosk i Folkets Park. Där hade han som uppgift att städa och plocka papper. Han fick ju ändå många tillfällen att bli inspirerad av artister inom alla kulturella områden. Det skulle han senare visa prov på. 

I sin ungdom hyste han ett stort intresse för idrotts- och friluftsliv. Dessutom fick han under sin skoltid alltid pris för ”bäst i klassen” både som elev och kamrat. Tage blev sedermera A-student och filosofie magister vid Uppsala universitet. Som om detta inte var nog blev han också en duktig banjospelare. Vi kan ju sola oss i glansen från minnet av honom då han bodde nästgårds i Parkgatan 10. 

Mellan Västanå- och Valkebogatorna sträcker sig park- och skogsområdet Lektorshagen som skiljer brf Fortets område från det Gamla Gottfridsberg. 

I Lektorshagen har många människor i Gottfridsberg tillbringat sin fritid med nöjen som kaffefester, gökottor, sillsexor, bollspel och inte minst krocketspel som en handfull spelare ännu frekventerar. För många år sedan arrangerades tävlingar i krocketspelets ädla konst med många deltagare. Publiken kunde uppgå till mellan 50 - 100 människor. Ofta hände det att tältmöten arrangerades med framträdande av pastor C.G. Hjelm och kyrko- och storsångaren Einar Ekberg. Även Frälsningsarnén gjorde många besök Vintertid åktes det skidor nerför Svinberget där nu studentbostädernas kvarter Flamman ligger.

Det spontana fotbollsspelandet på området fick som följd att bollklubben Derby bildades.

På 30- och 40-talet var området tillhåll för ungdomsgrupper som satte upp egna revyer. Från Parkgatan kom ungdomarna Bibbi Carlsson, Gun Haglund och Inga-Lill Andersson. De skulle senare uppträda tillsammans med de främsta lokala revyskådespelarna men då i Folkets Park. 

I sin bok berättar Lasse Strandh om en episod i en ungdomsrevy. Inför flickornas omklädning hörde det till att filtar och lakan skulle lånas ut för att dölja omklädningen. Då plötsligt saknades en filt och utan filt ingen omklädning. Lasse och Tage Danielsson (där kom han in i bilden) lånade då sängkläder som en dam boende i området hade hängt upp. Tyvärr kom den ifrågavarande damen just som tillgreppen skedde. Det höll på att ta en ände med förskräckelse men hon inbjöds till föreställningen (som kostade 5 öre). Allt slutade i endräkt och i stället för att ge bannor gav hon ungdomarna beröm. 

Geografiskt sträcker sig Gottfridsberg i Lektorshagens förlängning öster ut ner till Västra Vägen och fram mot Malmsättsvägen. Inom detta område finns Folkungaskolan där ungdomar från våra kvarter från 1914 har påbörjat sin utbildning. Tage Danielsson älskade den skolan. Numera har undervisningen bytt inriktning till förmån för musikklasser. Den traditionella undervisningen fortsätter i Tornhagsskolan.

Historiska bilder från området
  • Bjälbogatan
    Bjälbogatan
  • Ryddalsgatan
    Ryddalsgatan
  • Alvastragatan
    Alvastragatan
  • Alvastragatan
    Alvastragatan
  • Bjälbogatan
    Bjälbogatan
  • Malmslättsvägen
    Malmslättsvägen
  • Vallaplan
    Vallaplan
  • Westmangatan
    Westmangatan
  • Videgatan
    Videgatan