Boendeinformation

Här hittar du information om en rad frågor av vikt för dig som boende i Brf Göta. Här kan du läsa om boendeservice, vicevärd och vaktmästare, tvättstugor, källarförråd och en hel del annat som kan vara av vikt för dig som bostadsrättsinnehavare.

Föreningen består av 3 hus med 11 trappuppgångar och totalt 88 lägenheter som är numrerade 1-88. Adresserna är Lönbladsgatan 1 A & B, 3 A-D, 5 A-C samt Fästningsgatan 10 A & B.

Ditt/ert köp av lägenhet i bostadsrättsföreningen Göta innebär ett delägarskap med X antal andelar enligt överlåtelseavtal. Delägarskap innebär gemensamt ansvar för föreningens allmänna delar så som trädgård, trapphus, vind och källare utöver nyttjanderätten i Din/ Er specifika lägenhet. 

Slarv och oförsiktighet med det gemensamma leder till ökade kostnader för löpande underhåll som i sin tur leder till ökade kostnader och höjda månadsavgifter.

Vi är varandras boendemiljö så visa hänsyn och undvik störande ljud sena kvällar och tidig morgon. Det är lyhört i dessa hus, byggda 1946!  Det är en god idé att tala med sina grannar och ha en dialog om huruvida ni stör varandra! Tänk på att du kan bo vägg i vägg med grannar i ett annat trapphus! 

Vid frågor kontakta styrelsen via kontaktformuläret eller via brf.gota.kristianstad@gmail.com.

FRÅN A TILL Ö

Andrahandsuthyrning - Andrahandsuthyrning får ske enbart om styrelsen lämnat sitt samtycke. Det spelar ingen roll om du som bostadsrättshavare tar emot hyra eller ej. Regler och blankett för ansökan finner du under boendeservice.

Avgift vid andrahandsuthyrning - Beloppets storlek är 10 % av aktuellt prisbasbelopp. Den som hyr ut sin bostadsrätt i andrahand kommer får avgiften lagd på sin avgiftsavi månadsvis.

Balkong - Det är inte tillåtet att spika, borra, sätta upp eller ta ner befintligt glasparti eller markis. Det är endast tillåtet att ha balkonglåda på utsidan för de som bor på första våningen. Övriga är hänvisade att ha eventuell blomlåda på balkongens insida. Glaspartierna är inte avsedda att hänga saker på, då kan de gå sönder och du kan bli ersättningsskyldig.

Barnvagn - Barnvagn får förvaras i cykelkällare men inte i källargång eller trapphus.

Bostadsrättstillägg - Bostadsrättstillägg som komplement till din vanliga hemförsäkring är tecknad kollektivt för samtliga 88 lägenheter. Aktuella villkor för vad som ingår i den finner du under Boendeservice.

Brandfarliga vätskor - Tändvätska, spolarvätska, bensin, oljebaserad färg/lack och dylikt får endast förvaras i den egna lägenheten som är en egen brandcell. Ingen förvaring tillåten av brandfarliga vätskor på vind eller i källare på grund av brandrisk.

Brandskydd - Ingen förvaring i trapphus (gäller även dörrmatta) är tillåten! Ej heller på annan plats än i det egna låsta vinds- respektive källarförrådet. Brandvarnare ska finnas i varje lägenhet och tillhandahålls av föreningen. Skötsel och drift ansvarar den boende själv för. Nya brandvarnare finns att hämta i styrelserummet. Kontakta styrelsen vid behov.

Bredband från Tele2 - Ett basutbud ingår i boendeavgiften. Samtliga bostadsrättsinnehavare erbjuds kostnadsfritt Bredband 250/50, med vilket du surfar i en hastighet på upp till 250Mbit/s och skickar filer i en hastighet av upp till 50 Mbit/s. Önskar du istället högre hastighet erbjuds en rabatt på 350 kr på ordinarie pris. Vill du utnyttja erbjudandet för kostnadsfritt bredband 250/50 Mbit/s, kontakta Tele2, 0755-17 17 20, så hjälper de dig. För mer information www.tele2.se.

Cyklar - Din cykel placerar du i något av cykelställen som finns placerade ute på gården. Det finns även utrymmen i källaren som är avsedda för förvaring av din cykel. Då står den dessutom i ett låst och torrt utrymme. Har du en el-cykel eller el-sparkcykel så får de gärna förvaras i cykelförråden, men laddning och batterier är inte tillåtna i cykelförråden. Dessa ska förvaras i lägenheten.

El, IMD - Vi har IMD, Individuell Mätning och Debitering av el. Detta innebär att el köps in av föreningen, och säljs sedan vidare till boende. Föreningen blir då en storförbrukare och kan förhandla fram ett förmånligare el-avtal. Boende slipper även vissa avgifter för nät och liknande. Debiteringen sker med 3 månaders fördröjning och läggs automatiskt till på fakturan med bostadsavgiften. Önskas möjlighet att kolla upp statistik på sin elförbrukning, vänligen ta kontakt med styrelsen. Kontakt med styrelsen kan tas via vårt kontaktformulär eller på mail via brf.gota.kristianstad@gmail.com.

El-cykel & el-sparkcykel - Har du en el-cykel eller el-sparkcykel så får de gärna förvaras i cykelförråden, men laddning och batterier är inte tillåtna i cykelförråden. Dessa ska förvaras i lägenheten.

Felanmälan gemensamma utrymmen - Om du upptäcker skada eller att något är trasigt i våra gemensamma utrymmen vänligen ring felanmälan, 046-210 85 00, eller via Mitt HSB. Vi har ju ett gemensamt ansvar! Kostnaden för sådana fel och brister står föreningen för, alltså vi tillsammans, det ligger i månadsavgiften.

Felanmälan egna lägenheten - Vid fel i den egna lägenheten går det bra att ringa vår gemensamma felanmälan, samma tel. som ovan. Skillnaden är att kostnaden för fel och brister i den egna lägenheten får bostadsrättsinnehavaren själv stå för. Se broschyr "Vem ska underhålla bostadsrätten?" från HSB.

Förråd - Förutom de egna förråden i källare och vind finns det ett antal förråd för uthyrning. Ta kontakt med styrelsen om du är intresserad. Kö kan förekomma. Dessutom finns det ett extra förråd på vinden i varje hus som kan användas vid speciella tillfällen, som exempelvis renovering. 

Hemförsäkring - Som bostadsrättsinnehavare behöver du ha en hemförsäkring. I föreningens fastighetsförsäkring ingår bostadsrättstillägg för samtliga 88 lägenheter. Detta tillägg behöver du/ni inte teckna själva. Aktuella villkor för vad som ingår i detta tillägg finner du under Boendeservice.

Inre fond - Tidigare sattes en liten del av månadsavgiften in på en inre fond. Dessa insättningar är nu avslutade. På din månadsavi ser du om det finns pengar kvar på fonden och hur stort beloppet är för din bostadsrätt. Fonden ska användas till renovering och förbättringar av lägenheten.

Julgran - När det är dags att kasta ut årets julgran går det bra att lägga den vid mattbommarna på respektive gård (utan julgransfot). Därifrån tas de omhand av föreningens fastighetsskötare i slutet på januari.

Motorcykel - För motorcyklar gäller samma som för bilar. Ingen parkering på gårdarna utan vi hänvisar till kommunens parkeringsplatser för motorfordon i området.

Nycklar - Som bostadsrättsinnehavare har du ansvar för de nycklar som finns. Till varje lägenhet finns som standard 3 nycklar. I några fall har lägenhetsinnehavare låtit göra fler nycklar. Det antal nycklar som lämnas över vid försäljning är en förtroendefråga mellan köpare och säljare och inget som föreningen lägger någon vikt vid.

Parkering - Gräsmattor och plattsättningar i vårt bostadsområde är inte avsedda för biltrafik. Där ska vara lugnt och säkert för de boende. Ambulans och brandkår måste kunna ta sig fram obehindrat. Undantag görs vid in- och utflyttning, då det är tillåtet att köra fram för transport av tyngre och skrymmande saker. Tvätta inte bilen på gatan eller gården. Det stör kringboende och förstör naturen eftersom tvättvattnet rinner ut i dagbrunnar. Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Boende är hänvisade till de kommunala parkeringsplatserna i området. Parkeringskort för boendeparkering kan köpas via Kristianstad kommun, 044-13 50 00. Kom ihåg att läsa informationen på skyltarna så att du inte parkerar på fel plats vid fel tid.

Renovering - Du får mer information i föreningens stadgar. För väsentliga förändringar i den lägenhet du har nyttjanderätt ska du söka tillstånd hos styrelsen för och i vissa fall krävs även bygganmälan till kommunen. Om vatten, avlopp och ventilation flyttas vid ombyggnad av lägenhet ska den besiktigas av person med korrekt behörighet och kompetens. Besiktning bekostas av bostadsrättsinnehavaren. Godkänt besiktningsprotokoll ska lämnas till styrelsen. Kontakt med styrelsen kan tas via vårt kontaktformulär eller på mail via brf.gota.kristianstad@gmail.com.

Solceller - Vi har solceller på den södra sidan av alla våra 3 hustak. De har en gemensam effekt på 129,2 kWp. Man kan följa produktionen av el på denna länk.

Sopsortering - Renhållningen Kristianstad renhallningen-kristianstad.se På båda innergårdarna finns behållare för komposterbart (papperspåsar för detta finns att hämta i cykelförråd), för återvinningsbart färgat respektive ofärgat glas, för pappers-, plast- samt metallförpackningar, dessutom behållare för brännbart. Vi har ingen behållare för elartiklar, batterier eller glödlampor. Så när dessa blir trasiga är vi hänvisade till kommunal återvinningsstation t.ex. Snårarp. Stora och skrymmande sopor som wellpapp, kläder & skor finns behållare till alldeles i närheten, på Vilandsgatan i korsningen till Hönödalsvägen/ Ö Kaserngatan.

Störande ljud och störningsjour - Vi är varandras boendemiljö så visa hänsyn och undvik störande ljud sena kvällar och tidig morgon. Det är oerhört lyhört i dessa hus, byggda 1946! Styrelsen rekommenderar alla att ha en dialog med sina grannar om huruvida ni stör varandra! Tänk på att du kan bo vägg i vägg med grannar i ett annat trapphus! Det finns boende som inte vågar ringa på dörren till en lägenhet där det är fest med hög musik och prat. Anledningen kan vara att grannar inte känner eller talar med varandra. Som ett bidrag till att skapa god grannsämja kan den som är nyinflyttad presentera sig för sina grannar och just påtala att den vill bli personligt uppmärksammad om någon upplever störning. Föreningen är ansluten till störningsjouren. Styrelsen rekommenderar att du helst först försöker tala med din granne som stör. Om det inte hjälper att tala med din granne eller om du inte vågar kan du alltid ringa störningsjouren via Grupplarm, 044-210 85 00.

Taggar - Som bostadsrättsinnehavare har du ansvar för de taggar som finns. Till varje lägenhet finns som standard 3 taggar. I några fall har lägenhetsinnehavare låtit göra fler. Det antal taggar som lämnas över från säljare till köpare vid försäljning kontrolleras av föreningen då det vilar ett särskilt ansvar för dem. Taggar är kopplade till våra gemensamma utrymmen som trappuppgångar, källardörrar och tvättstugor. Förlorar du en tagg är det viktigt att du tar kontakt med styrelsen. Taggen kan då, för att undvika att obehöriga får tillträde, spärras. Du kan, mot en mindre avgift (100 kr), få en ny.

Trädgård - Vi är glada och stolta för vår trädgård. Njut gärna av den så kasta inte fimpar och annat skräp där. Det finns grillplatser i trädgården. Använd dem gärna under förutsättning att du/ni iakttar försiktighet och städar efter dig/er omgående. Kvarlämnade matrester drar till sig råttor. Det är inte tillåtet att grilla på balkong. Parkering av motorfordon är förbjuden på gården.

Tvättstugor - Tvättstugor finns i källaren på Lönbladsgatan 1 & 5. För att komma in i husen respektive boka tvättid använder du din tagg. Det går endast att komma in i tvättstugan under bokad tid. Till torkrummet kommer du in 30 minuter efter avslutad tvättid. Tvättmaskinerna väger tvätten och är utrustande med automatisk dosering av tvätt- och sköljmedel. Kom ihåg att städa efter dig! Både tvättstuga, torkrum och mangelrum är försedda med dammsugare för att underlätta städningen. Även hink och mopp för våtavtorkning finns att tillgå.  

TV från Tele2 - Ett basutbud av TV-kanaler ingår i månadsavgiften.

Utrymningslarm - Larm som sitter i trapphus, källare och på vind är utrymningslarm som går till Grupplarm dygnet runt. Grupplarm i sin tur kontaktar personer i föreningen utifrån en larmlista. Om ingen svarar åker grupplarm ut för att kontrollera vad som hänt. Varje lägenhet är en egen säker brandzon. Vid larm stanna där! OM du befinner dig i trapphus, källare eller på vind när larmet går kontrollera om det brinner! Vid brand ring 112!

Vicevärd - Föreningen har för närvarande ingen vicevärd. Motsvarande uppgifter sköts av styrelsen. Bemanning av styrelse/vicevärdskontoret är därför något oregelbunden. Kontoret är beläget på Lönbladsgatan 5C i källaren, där finns även en postlåda för meddelande till vicevärd eller styrelse. Alla kommer in där med tagg och lägenhetsnyckel. Kontakt kan även tas via vårt kontaktformulär eller på mail via brf.gota.kristianstad@gmail.com.

Ytterdörrar - Tänk på att ytterdörrar ska hållas låsta. Föreningen har investerat stora summor på porttelefon för ökad trygghet för samtliga boende.

Öppen spis - Om du bor i en lägenhet som har öppen spis är det tillåtet att elda i den. Rådgör gärna med vicevärd. Om du har en icke tillåten köksfläkt ansluten med utsug via självdragsventilationen kan du få baksug i spisen och lägenheten blir rökfylld.

  • Utnyttja gärna källarförrådet som uppställningsplats för din cykel
    Utnyttja gärna källarförrådet som uppställningsplats för din cykel
  • Varje huskropp har ett förråd som kan användas vid tillfälliga behov
    Varje huskropp har ett förråd som kan användas vid tillfälliga behov
  • Tänk på att en dag i månaden är det förbjudet att använda vissa p-platser mellan 8 - 13
    Tänk på att en dag i månaden är det förbjudet att använda vissa p-platser mellan 8 - 13
  • Vi källsorterar, för miljöns skull
    Vi källsorterar, för miljöns skull